Lukașenko spune că Belarusul e pregătit să intre pentru Rusia într-un război împotriva Occidentului

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Sursă foto: Ministerul Apărării din Belarus
Sursă foto: Ministerul Apărării din Belarus

Președintele bielorus Aleksandr Lukașenko continuă seria declarațiilor controversate pe fondul tensiunilor tot mai mari din țara sa. Liderul autoritar de la Minsk a vorbit de un război împotriva Occidentului pentru apărarea Rusiei.

Lukașenko vorbește de un conflict militar în cazul unei posibile „agresiune” a Occidentului împotriva Rusiei. În acest context, președintele bielorus afirmă că țara sa este pregătită să „apere” Moscova.

„Dacă cineva încearcă să desfășoare un act de agresiune împotriva Rusiei, fie prin Belarus fie prin apropierea Belarusului, Armata noastră va intra în război”, a declarat Lukașenko, citat de Tass, în cadrul unui interviu. Acesta a subliniat că dacă va exista un act de agresiune din partea Occidentului împotriva Moscovei, Belarusul „se va grăbi să apere Rusia”. Lukașenko a vorbit de 60-65.000 de bieloruși gata de luptă.

Notă DefenseRomania: Nu este clar ce a încercat să transmită Lukașenko prin „apărarea Rusiei”, cu excepția unui mesaj propagandistic, în contextul în care Armata și întreaga țară pe care o conduce se confruntă cu numeroase dificultăți.

Potrivit prestigioasei reviste Global FirePower, Belarusul, cu o populație de aproximativ 9.5 milioane de locuitori, dispune de aproximativ 45.500 soldați activi, ocupând abia poziția 53 în topul celor mai puternice armate la nivel mondial. În comparație, potrivit sursei citate, Rusia se află pe poziția secundă, în spatele Statelor Unite, dar în fața Chinei.

2. Sursă foto... (belarus_armata_rusia_63396100.jpg)

Sursă foto: Ministerul Apărării din Belarus

 

Lukașenko ne-a obișnuit cu declarațiile controversate

 

Cert este că aceasta nu e prima declarație controversată a lui Lukașenko. La capătul unei luni cu proteste fără precedent împotriva sa, președintele din Belarus a avertizat că dacă regimul său cade, următoarea va fi Rusia.

,,Ştiţi la ce concluzie am ajuns cu establishment-ul şi autorităţile ruse? Dacă Belarusul cade, următoarea va fi Rusia", spunea Lukașenko în urmă cu două zile.

Totodată, la începutul lunii septembrie, Lukașenko anunța că dacă opoziția de la Minsk ar prelua puterea va avea loc o baie de sânge în Belarus, iar ce s-a întâmplat în Ucraina va părea o simplă plimbare în parc.

Amintim că potrivit agențiilor media internaționale, Lukașenko e așteptat într-o vizită oficială la Kremlin. Acesta încearcă să obţină sprijinul Rusiei vecine pentru a-şi menţine controlul asupra puterii, cu toate că înainte de alegeri a acuzat Moscova de încercarea de a porni un război civil pentru înlăturarea sa de la putere.

Regimul lui Lukașenko se confruntă cu un val masiv de proteste care doresc îndepărtarea liderului autoritar de la putere.

Aleksandr Lukaşenko, ce susţine că a câştigat alegerile cu 80% din voturi, se confruntă cu mișcări masive de protest. Opoziţia denunţă fraude şi organizează manifestaţii zilnice în țară, în timp ce UE nu recunoaște rezultatul alegerilor din Belarus.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel