Lovitură istorică încasată de Rusia: Al doilea avion A-50 AWACS, doborât de ucraineni. Doar două AWACS au fost doborâte vreodată, ambele rusești

Darius Muresan |
Data publicării:

Ce lovitură pentru Rusia. Ucrainenii tocmai ce au confirmat că au doborât un al doilea avion A-50 AWACS, fapt confirmat inițial și de canalele de propagandă ruse.

Publicația ucraineană New Voice Nv.ua scrie că primul anunț privind doborârea unui avion de tip AWACS rus a fost făcut de canalele de propagandă ruse. 

Avionul a fost lovit de ucraineni tot deasupra Mării Azov.

Ulterior, potrivit presei ucrainene, comandantul Forțelor Aeriene Ucrainene generalul Mykola Oleschuk a confirmat că un A-50 rusesc a fost doborât de antiaeriana ucraineană.

Canalele de propagandă ruse susțin însă că avionul a fost doborât din eroare, dintr-un „friendy fire”.

Cert e că Rusia pierde un nou A-50 în doar câteva săptămâni. Practic în istorie doar două avioane AWACS au fost doborâte vreodată, ambele rusești.

A-50 – supranumit „Bumblebee” și denumirea de raportare NATO „Mainstay” – funcționează ca un sistem aeropurtat de avertizare și control (AWACS) pentru supraveghere.

Cu alte cuvinte, când A-50 este în aer, rușii „văd” teritoriul Ucrainei ca în palmă și știu cam tot ce se întâmplă acolo - unde decolează o aeronavă, lansări de rachete etc.

Astfel de avione nu sunt doar extrem de importante, dar și foarte scumpe.

 

Primul avion A-50 AWACS a fost doborât de ucraineni acum câteva zile

 

2. -imagine fara descriere- (a-50u_93042800.jpg)

La mijlocul lunii ianuarie, un Beriev A-50 de tip AWACS a fost doborât tot deasupra Mării Azov. Atunci, așa cum preciza și DefenseRomania, a fost o lovitură la fel de importantă încasată de ruși, ca scufundarea crucișătorului Moskva.

Rușii au puține aeronave de acest tip. Pe hârtie, sunt 9 avioane, însă doar 6 erau modernizate, dintre care unul a fost avariat în Belarus, la aeroportul Maciulițîi (Мачулищи). Acum, cu pierderea oficială a două avioen, numărul acestora a ajuns periculos de scăzut pentru nevoiele forțelor armate ruse.

La vremea respectivă s-a scris că foarte posibil A-50 a fost doborât de o rachetă Patriot.

CITEȘTE ȘI: Ucraina desfășoară primele tancuri Abrams pe front, lângă Avdiivka (Foto/Video). Rușii au distrus deja primul M1150

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel