Lovitură de stat în Rusia: Mercenarii lui Prigojin au preluat controlul clădirilor administrative din Rostov pe Don, inclusiv militare

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:
Prigojin, alături de mercenari Wagner. Foto: Captură video via Fox News
Prigojin, alături de mercenari Wagner. Foto: Captură video via Fox News

Mai multe postări de pe canalele regionale de Telegram au informat că, în cursul nopții și al dimineții de 24.06.2023, luptătorii PMC Wagner au preluat controlul asupra tuturor clădirilor administrative ale forțelor de securitate din Rostov pe Don, inclusiv a Statului Major al Regiunii Militare Sud.

După cum a anunțat agenția de presă RIA Novosti, nu există victime în urma acțiunilor întreprinse de “muzicieni”, denumirea la care se face referire trupelor Wagner.

“Totul este pașnic. Nu există niciun schimb de focuri. Nu există rezistență”, au declarat mai mulți cetățeni locali.

Istoricul Cosmin Popa a postat pe pagina personală de Facebook imagini preluate cu Prigojin discutând la Rostov cu liderii militari ruși

Guvernatorul Regiunii Rostov, Vasili Golubev, a precizat că cetățenii ar trebui să evite deplasările în centrul orașului și, dacă este posibil, să rămână în case.

Anterior, și fondatorul PMC Wagner, Evgheni Prigojin, i-a îndemnat pe cetățeni să rămână calmi și să nu cedeze provocărilor, precum și să stea acasă și să nu se miște pe traseele “muzicienilor”. 

 

Se îndreaptă Rusia către un război civil?

 

Comentariul autorului: Evenimentele declanșate în jurul companiei militare private Wagner din Rusia încep să se dezvolte într-un mod periculos și riscă să se transforme într-un adevărat război civil.

Există deja anumite informații potrivit cărora mai multe unități militare rusești participante la așa-zisa operație militară specială trec în mod voluntar de partea fondatorului “orchestrei”, Evgheni Prigojin. De asemenea, mai mulți ofițeri ai Gărzii Naționale au refuzat să intervină împotriva “muzicienilor”, spunând că “au ieșit din același iad”.

Prigojin însuși a declarat că polițiștii de frontieră i-au întâmpinat pe “wagnerieni” cu îmbrățișări și mulți militari le-au trimis cuvinte de recunoștință luptătorilor. Anterior, Prigojin le-a cerut tuturor să se alăture pentru a pune capăt “fărădelegii”.

Pe de altă parte, mai mulți reprezentanți ai armatei ruse, între care și generalul Surovikin, artizanul ultimelor acțiuni ale Rusiei în Ucraina, recunoscut de conducerea PMC Wagner drept unul dintre comandanții “competenți” ai  Ministerului Apărării, au făcut apel la “muzicieni” să oprească acțiunile împotriva armatei și să revină în cazărmi. 

Cert este faptul că, pe lângă conflictul din Ucraina, Vladimir Putin s-a ales acum cu o nouă bătaie de cap, care nu va fi ușor de gestionat. Șeful statului rus a creat un monstru, care acum încearcă să lupte cu conducerea oficială a Ministerului Apărării, în special cu ministrul Serghei Șoigu și șeful SMG, Valeri Gherasimov, pe care o acuză că vrea să distrugă PMC Wagner.

Evoluțiile situației pot fi imprevizibile și vor depinde, în mare măsură, de eventuale înțelegeri între Vladimir Putin și Evgheni Prigojin. În urma succeselor militare de la Soledar și Artemovsk (Bahmut) acesta din urmă se bucură de o mare simpatie nu numai în rândul cetățenilor ruși, ci și al trupelor regulate. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel