Lockheed Martin a furnizat Marinei SUA un sistem de arme laser de mare putere. Distrugătorul USS Preble, prima navă echipată cu acest nou tip de armă

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursa Foto: site-ul companiei americane Lockheed Martin
Sursa Foto: site-ul companiei americane Lockheed Martin

Compania americana Lockheed Martin a anunțat joi că a livrat un sistem de arme laser de mare putere, cunoscut sub denumirea de HELIOS, către U.S. Navy.

HELIOS este un sistem de arme laser de mare putere care va fi integrat pe majoritatea navelor Marinei SUA. HELIOS, numit după zeul soarelui din mitologia greacă, trage raze laser de 60 kilowați, mult mai puternice decât ale oricărei arme laser existente până la această oră, cu potențial de creștere a puterii de până la 150 de kilowați.

Potrivit informaţiilor publicate de Naval News şi BreakingDefense, acest sistem laser urmează să fie instalat la bordul distrugătorului USS Preble. Se așteaptă ca nava să înceapă testele în anul fiscal 2023. Livrarea acestui sistem laser pentru a fi instalat la bordul navei USS Preble vine după ce sistemul a fost testat cu succes la centrul din Wallops Island din Virginia al Marinei SUA.

Lockheed a livrat inițial sistemul pentru testele pe uscat la începutul anului 2021, după ce a primit un contract de 150 de milioane de dolari pentru dezvoltarea armei laser în 2018. 

Potrivit companiei Lockheed Martin, sistemul HELIOS va oferi o capacitate de luptă relevantă din punct de vedere tactic, ca element-cheie al unei arhitecturi de apărare stratificată.

"Lockheed Martin și US Navy împărtășesc o viziune și un entuziasm comun în ceea ce privește dezvoltarea și furnizarea de sisteme de arme laser", a declarat Rick Cordaro, vicepreședinte al Lockheed Martin Advanced Product Solutions.

În primăvara lui 2019, publicaţia militară americană Stars and Stripes, a precizat că distrugătorul american Preble va fi prima navă din clasa Flight IIA Arleigh Burke care va fi echipată, în anul 2021, cu sistem de arme laser de mare putere HELIOS.

La momentul respectiv publicaţia preciza că U.S. Navy este interesată să doteze cu astfel de sisteme, deoarece doreşte să se poată apăra mai uşor în faţa unor eventuale atacuri cu rachete de croaziera chinezeşti sau ruseşti.

Sistemul de arme laser HELIOS de la Lockheed Martin poate înlocui în cele din urmă sisteme de arme de tip Gatling – cu este Phalanx CIWS – și lansatoarele de rachete de pe navele US Navy. 

La 1 martie 2018, Marina SUA i-a acordat companiei Lockheed Martin un contract în valoare de 150 de milioane de dolari, cu posibilitatea ca acesta să fie extins până la valoare de 942,8 milioane de dolari, pentru dezvoltarea, fabricarea și livrarea a două sisteme de arme laser de mare putere, până la sfârşitul anul fiscal 2020. 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel