Lituania: Tentativele de spionaj ale Rusiei și Chinei, cea mai mare amenințare de securitate

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:

Rusia şi China îşi amplifică încercările de spionaj şi de creştere a influenţei în Lituania, a avertizat guvernul acestui stat baltic membru al NATO într-un raport.

Rusia este cea mai mare ameninţare la adresa securităţii naţionale a Lituaniei, se arată în raportul anual de evaluare a ameninţărilor naţionale, emis de Ministerul Apărării lituanian şi Departamentul Securităţii Statului acestei ţări.

"Principala ameninţare la adresa securităţii naţionale a Lituaniei o reprezintă politicile externă şi de securitate ale Rusiei determinate de dorinţa Kremlinului de a asigura stabilitatea regimului şi demonstra indispensabilitatea sa faţă de audienţa internă", potrivit raportului.

China şi-a sporit activităţile în Lituania în încercarea de a-şi extinde influenţa geopolitică, se afirmă în raport. Se presupune că atât China cât şi Rusia îşi măresc de asemenea capacităţile de spionaj în spaţiul cibernetic.

"Cea mai mare ameninţare la adresa securităţii sistemelor de informaţii lituaniene şi a informaţiilor stocate în ele este spionajul cibernetic al serviciilor ruse de informaţii", se specifică în raport.

Rusia şi China au căutat să recruteze cetăţeni lituanieni pentru activităţi de spionaj, susţine raportul.

Moscova încearcă să-şi extindă influenţa asupra etnicilor ruşi din Lituania vecină, în timp ce Beijingul invită experţi lituanieni în ştiinţă, guvernamentali şi în apărare să călătorească în China, potrivit raportului, citat de Agerpres.

Rusia îşi extinde de asemenea prezenţa militară în enclava sa Kaliningrad, care se învecinează cu Lituania şi Polonia, se adaugă în raport.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel