Lituanienii donează masiv pentru a cumpăra o dronă Bayraktar TB2 pe care o vor dona Ucrainei. Acțiune inedită în istoria conflictelor

Cătălin Costea |
Data actualizării: | Data publicării:
Dronă turcească Bayraktar TB2, sursă foto: Consiliul Național de Securitate și Apărare al Ucrainei
Dronă turcească Bayraktar TB2, sursă foto: Consiliul Național de Securitate și Apărare al Ucrainei

O acțiune inedită de sprijinirea a Ucrainei a fost lansată în Republica Lituania de către prezentatorul de televiziune Andrius Tapinas. Potrivit informațiilor publicate de acesta pe pagina sa de Facebook, Lituania va strânge din donații suma de 5 milioane de euro necesară achiziționării unei drone de recunoaștere Bayraktar TB2 ce urmează a fi ulterior donată Ucrainei.

Prezentatorul de televiziune a lansat campania de finanțare prin donații a achiziționării dronei destinate Forțelor Armate ale Ucrainei subliniind că, deși printr-o astfel de practică este de regulă imposibil să se achiziționeze tehnică militară de acest nivel, de data aceasta acțiunea a fost convenită cu ministerele Apărării din Lituania și Turcia, iar Baykar Defense a dat undă verde acestei inițiative.

Potrivit surselor media ucrainene, pe 26 mai la ora 12 fuseseră deja strânși peste 1,7 milioane de euro. Așa cum sublinia Tapinas în postarea sa, ”este probabil pentru prima dată în istoria cetățenilor unui stat când aceștia pot cumpăra și dona armament de asemenea valoare unui alt stat”.

Pe parcursul celor trei luni de război, utilizarea dronelor Bayraktar TB2 de către armata ucraineană a afectat serios forțele ruse.

Întrebuințate ca drone de cercetare sau de atac, acestea au fost implicate în aproape toate loviturile semnificative pe care trupele ucrainene le-au lansat asupra adversarului, de la scufundarea crucisatorului Moscova, până la distrugerea vedetelor de patrulare “Raptor” (Project 03160) din jurul Insulei Șerpilor și a nenumaratelor piese de tehnică blindată rusească, inclusiv de ultimă generație precum tancul T-90 “Proryv” sau vehiculul de luptă pentru sprijinul tancurilor “Terminator”.

CITEȘTE ȘI: Epava dronei ucrainene din apele României - un Bayraktar TB2. Foarte probabil UAV-ul a fost doborât în timpul bătăliei pentru Insula Șerpilor

Video - atacul unei drone Bayraktar TB2, asupra unei vedete ruse de tip Raptor:

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel