Lituania trimite armata la frontiera cu Belarusul pe fondul crizei migranților generată de Lukașenko

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Sursă foto: Ministerul Apărării din Lituania
Sursă foto: Ministerul Apărării din Lituania

Lituania va desfăşura membri ai forţelor sale armate la frontiera cu Belarus, potrivit unui decret semnat vineri de preşedintele Gitanas Nauseda, în scopul contracarării creşterii bruşte a numărului migranţilor ilegali, transmite Agerpres care citează DPA.

Nauseda a semnat decretul care extinde puterile armatei în zona frontalieră, dând curs unei cereri din partea parlamentului de la Vilnius.

Măsura le va permite militarilor să oprească şi să percheziţioneze persoane şi vehicule şi să folosească ''echipament special'' neprecizat.

Forţele armate urmează să-şi coordoneze activităţile cu poliţia de frontieră şi cu serviciile de informaţii.

De la începutul anului, circa 4.026 de migranţi au intrat ilegal în Lituania dinspre Belarus, comparativ cu numai 74 în 2020. Situaţia s-a stabilizat în ultimele zile, potrivit ministrului de interne lituanian Agne Bilotaite.

Un număr extrem de mare de migranţi au ajuns în Lituania, Letonia şi Polonia în ultimele săptămâni.

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a fost acuzat că a deschis graniţele ţării sale ca formă de presiune asupra Uniunii Europene pentru ca aceasta să ridice sancţiunile instituite împotriva regimului său, după contestata sa realegere în funcţie în urmă cu un an.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel