Lituania părăsește grupul european de cooperare cu China și cere să i se urmeze exemplul. Vilnius: 17+1 - „factor de divizare”

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Lituania a anunţat sâmbătă că părăseşte aşa-numitul grup "17+1", format din China şi ţări din Europa Centrală şi de Est, afirmând că acesta reprezintă un factor de "divizare" din perspectiva Uniunii Europene, pe fondul deteriorării relaţiilor dintre UE-27 şi Beijing, transmite Agerpres, citând AFP.

''Lituania nu se mai consideră membră a formatului 17+1 şi nu participă la această iniţiativă", a declarat pentru AFP ministrul de externe Gabrielius Landsbergis.

Ministrul a afirmat că această structură de cooperare este un factor de "divizare" şi a cerut statelor membre ale UE să adopte "o abordare şi o comunicare mult mai eficientă cu China în cadrul grupului 27+1".

''Forţa şi impactul Europei sunt în unitatea sa'', a subliniat şeful diplomaţiei de la Vilnius.

Membră a grupului din 2012, ţara baltică a cerut, de asemenea, membrilor UE să părăsească această platformă pe fondul deteriorării relaţiilor dintre China şi Uniunea Europeană.

Joi, Parlamentul European a votat o rezoluţie prin care refuză să ia în considerare acordul de investiţii UE-China dacă Beijingul menţine sancţiunile împotriva unor personalităţi de pe continent, între care deputaţi europeni.

În ultimele luni, Lituania a luat iniţiative care au iritat Beijingul, cum ar fi blocarea investiţiilor chineze şi anunţarea deschiderii unui birou comercial în Taiwan.

Ministerul chinez de Externe a protestat la 4 martie, reiterând că se "opune cu fermitate" practicii de a stabili instituţii oficiale în Taiwan.

Joi, parlamentul lituanian a adoptat o rezoluţie care condamnă politica Beijingului faţă de minoritatea musulmană uigură ca fiind o "crimă împotriva umanităţii" şi un "genocid". De asemenea, a cerut ONU să efectueze o anchetă asupra lagărelor în care sunt ţinuţi uigurii din Xinjiang (vestul Chinei) şi a cerut Uniunii Europene să îşi revizuiască relaţiile cu Beijingul.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel