Liderul chinez Xi Jinping plănuiește o vizită în Rusia (WSJ)

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Liderul chinez Xi Jinping plănuiește o vizită în Rusia, informează Wall Street Journal, care citează mai multe surse. 

Potrivit ziarului american, deși data nu a fost încă stabilită, vizita ar putea avea loc chiar în preajma sărbătoririi Zilei Victoriei.

Sursele din Wall Street Journal au spus că aranjamentele pentru vizita lui Xi Jinping în Rusia sunt într-un stadiu incipient.

Cu toate acestea, cotidianul american a scris că președintele Xi ar putea vizita Rusia în aprilie sau începutul lunii mai, când Rusia sărbătorește Ziua Victoriei, un eveniment folosit de Kremlin anul trecut pentru a compara liderii Ucrainei cu naziștii.

Ziarul a reamintit că Beijingul dorește să joace un rol mai activ în încheierea războiului din Ucraina, iar oameni familiarizați cu planurile de călătorie ale lui Xi au spus că întâlnirea cu Putin va face parte din impulsul pentru discuții multilaterale de pace și va permite Chinei să-și reitereze apelurile de a nu folosi arme nucleare.

 

Inițiativa diplomatică chineză

 

Rusia şi China şi-au afişat miercuri buna lor înţelegere şi voinţa de a-şi aprofunda relaţiile într-un moment în care Beijingul încearcă să intervină ca mediator în conflictul ucrainean cu un plan de pace.

Wang Yi, directorul Biroului Comisiei pentru Afaceri Externe din cadrul Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez (PCC) a promis că Beijingul 'îşi va continua eforturile de consolidare şi aprofundare a relaţiilor ruso-chineze'.

Wang Yi a sosit marţi la Moscova, după ce săptămâna trecută s-a întâlnit cu şeful diplomaţiei ucrainene Dmitro Kuleba în marja Conferinţei de securitate de la Munchen (în Germania), unde i-a prezentat - potrivit Kievului - 'elemente ale planului de pace chinez' pentru Ucraina.

La Conferința de Securitate de la München de weekendul trecut, diplomatul șef al Partidului Comunist Chinez (PCC) Wang Yi a anunțat că China își va prezenta un plan de pace cu privire la soluționarea crizei din Ucraina într-un document care afirmă că trebuie respectată integritatea teritorială a tuturor țărilor.

„WSJ” a amintit că statele occidentale și-au exprimat scepticismul față de inițiativa diplomatică chineză.

În plus, marți, guvernul chinez a lansat un document privind așa-numita Inițiativă de Securitate Globală (GSI), propunerea emblematică a liderului chinez. Promovează principiul „securității indivizibile”, concept susținut și de Rusia.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel