Liderii ţărilor din Uniunea Europeană au îndemnat la încetarea ofensivei militare în regiunea Idlib

S.I. Catalin |
Data publicării:

Liderii ţărilor din Uniunea Europeană (UE), reuniţi într-un summit la Bruxelles, au îndemnat la încetarea ofensivei militare dusă de regimul sirian şi aliaţii săi în regiunea Idlib, în nord-vestul Siriei, informează vineri AFP.

,,Noua ofensivă militară a regimului sirian şi aliaţilor săi în Idlib, care provoacă enorme suferinţe umane, este inacceptabilă", au deplâns ei într-o declaraţie comună. "UE le cere tuturor actorilor (din acest conflict) să înceteze imediat ostilităţile şi le solicită insistent tuturor părţilor implicate în conflict să permită un acces umanitar direct şi nestingherit către toţi cei care au nevoie", au adăugat ei.

Liderii din UE au cerut de asemenea un "armistiţiu durabil" şi "garanţii pentru protecţia civililor".

Nu în ultimul rând, ei au cerut sesizarea Curţii Penale Internaţionale cu privire la situaţia din Siria, pentru ca cei responsabili de încălcarea dreptului internaţional umanitar şi a drepturilor omului "să dea socoteală".

,,Nu ne putem reuni astăzi ca şi cum nu s-ar fi întâmplat nimic la câteva mii de kilometri distanţă de noi", a pledat preşedintele francez Emmanuel Macron la sosirea sa la Bruxelles. "Una dintre cele mai rele drame umanitare este pe cale să aibă loc", a subliniat el.

Idlib este ultimul mare bastion al insurgenţilor şi jihadiştilor în Siria, de unde aproape un milion de oameni au fugit din calea unei ofensive a regimului susţinută de aviaţia rusă.

,,Vreau să condamn cu cea mai mare fermitate atacurile militare care sunt întreprinse de mai multe săptămâni de regimul lui Bashar al-Assad împotriva civililor din Idlib", a declarat şeful statului francez. "Există luptători ai Daesh (acronimul arab pentru gruparea Stat Islamic), combatanţi, terorişti: trebuie să luptăm împotriva lor şi noi suntem, în cadrul coaliţiei, în această luptă. Însă există de asemenea populaţii civile, lucrători în sectorul umanitar, centre medicale care sunt atacate", a subliniat el, cerându-le "membrilor permanenţi ai Consiliului de Securitate să-şi asume responsabilităţile" în acest sens. "Nimic nu poate justifica nerespectarea drepturilor omului internaţionale şi sacrificarea civililor", a mai spus Macron, potrivit Agerpres.

Potrivit AFP, care citează Cancelaria federală germană, Angela Merkel şi Emmanuel Macron şi-au exprimat joi "îngrijorarea" cu privire la "situaţia umanitară catastrofală" în provincia siriană Idlib în timpul unei conversaţii cu preşedintele rus Vladimir Putin.

Cancelarul federal german şi preşedintele francez "şi-au exprimat dorinţa de a avea o întrevedere cu preşedintele Putin şi cu preşedintele turc (Recep Tayyip) Erdogan, pentru a găsi o soluţie politică la criză", se mai spune în comunicat.

În jur de 900.000 de persoane, majoritatea femei şi copii, au fugit de la începutul lui decembrie din calea ofensivei desfăşurată de regimul Al-Assad şi Moscova în regiunea Idlib şi împrejurimi, a raportat ONU. Niciodată Siria, în război din 2011, nu a cunoscut un asemenea exod într-o perioadă atât de scurtă.

Ofensiva de la Damasc a provocat o criză deschisă cu Turcia, care susţine anumite grupări insurgente în regiunea Idlib.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel