Liderii africani au mers la Moscova cu planul de pace pentru Ucraina. Putin respinge elemente cheie din document și spune că „Regimul de la Kiev a declanșat acest război în 2014”

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Întâlnirea lui Vladimir Putin cu șefii delegațiilor statelor africane / Captură video, kremlin.ru
Întâlnirea lui Vladimir Putin cu șefii delegațiilor statelor africane / Captură video, kremlin.ru

Președintele rus Vladimir Putin le-a oferit sâmbătă liderilor africani care doresc să medieze în războiul din Ucraina o listă de motive pentru care crede că multe dintre propunerile lor sunt greșite. În planul de pace cu care au venit statele africane se vede mâna Beijingului și a fost deja respins în mare măsură de Kiev.

Războiul din Ucraina trebuie să se încheie, i-a spus preşedintele Africii de Sud, Cyril Ramaphosa, liderului rus Vladimir Putin. Remarcile domnului Ramaphosa au venit sâmbătă, în momentul în care s-a întâlnit cu Putin la Sankt Petersburg, în cadrul unei misiuni de pace cu alte şase ţări africane.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat vineri delegaţiei că nu va iniţia discuţii cu Rusia cât timp trupele sale ocupă pământul ucrainean. Putin le-a spus liderilor africani că Ucraina a refuzat întotdeauna discuţiile. Ramaphosa l-a avertizat, de asemenea, pe Putin cu privire la impactul războiului asupra Africii şi a subliniat că ar trebui soluţionat prin diplomaţie.

Putin a deschis discuțiile de sâmbătă cu reprezentanții Senegalului, Egiptului, Zambiei, Ugandei, Republicii Congo, Comore și Africii de Sud, într-un palat de lângă Sankt Petersburg, subliniind angajamentul Rusiei față de continentul african.

Dar, după prezentările președinților comoran, senegalez și sud-african, el a intervenit pentru a contesta ipotezele planului - bazate pe acceptarea granițelor recunoscute internațional - înainte ca runda de declarații să poată merge mai departe.

Putin și-a reiterat poziția conform căreia Ucraina și aliații săi occidentali au început conflictul cu mult înainte ca Rusia să-și trimită forțele armate peste graniță în februarie anul trecut, lucru pe care aceștia neagă.

El le-a mai spus delegaților, fără să vină cu dovezi, că actuala criză de pe piața mondială de alimente, care a avut un impact mare asupra Africii, nu a fost o consecință a conflictului din Ucraina.

Vladimir Putin asigură delegația africană că logica sa cu privire la războiul împotriva Ucrainei ar fi „impecabilă” din punctul de vedere al dreptului internațional și al cartei ONU.

„Regimul de la Kiev a declanșat acest război în 2014. Conform articolului 51 al Cartei ONU, aveam dreptul să le oferim (pseudo-republici - n.red.) asistență, făcând referire la clauza privind auto-eliberarea. Stimați colegi, această logică care a fost expusă, în opinia mea și a colegilor și experților mei, este impecabilă din punctul de vedere al dreptului internațional și al cartei ONU."

Potrivit lui Putin, Rusia ar fi avut dreptul de a recunoaște „independența” regiunilor ocupate din regiunile Donețk și Lugansk, în conformitate cu Carta ONU.

„Aceste teritorii aveau dreptul să-și declare independența. Deci, noi aveam dreptul să le recunoaștem. Am făcut-o. Și apoi, după ce am semnat un acord de prietenie și cooperare cu ele, am avut dreptul să le oferim această asistență în totalitate. respectarea Carta ONU”, a spus Putin.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel