Libia: Zeci de morți în timpul ofensivei mareșalului Haftar asupra Capitalei. Un avion a fost doborât

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Un avion de vânătoare MiG-21, ce aparține Forțelor Aeriene Libiene
Un avion de vânătoare MiG-21, ce aparține Forțelor Aeriene Libiene

Cel puţin 147 de persoane au fost ucise, iar alte 614 rănite de la lansarea ofensivei mareşalului Khalifa Haftar la 4 aprilie împotriva capitalei libiene Tripoli, potrivit unui nou bilanţ publicat luni de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

În acelaşi timp, Oficiul ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA) a scris pe Twitter că peste 18.000 de persoane au fost nevoite să-şi părăsească locuinţele pentru a se refugia din calea luptelor în locuri mai sigure, între care 6.000 au putut beneficia de ajutor.

Lupte violente se duc din 4 aprilie la periferia sudică a Tripoli între forţele Guvernului de Uniune Naţională (GNA), recunoscut de către comunitatea internaţională, şi Armata Naţională Libiană (ANL) autoproclamată de mareşalul Haftar, omul forte din estul Libiei, care doreşte să preia controlul asupra capitalei libiene, sediul GNA.

OMS a cerut luni 'tuturor părţilor să dea dovadă de reţinere' şi să evite atacarea spitalelor, ambulanţelor şi personalului medical.

Organizaţia a indicat că a desfăşurat echipe de chirurgi în spitale pentru a se face faţă 'afluxului' de răniţi.

 

Un avion de vânătoare ce lupta de partea mareșalului Haftar a fost doborât

 

Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) a declarat, pe contul de Twitter al echipei sale din Libia, că a furnizat material medical de urgenţă Ministerului Sănătăţii libian pentru a veni în ajutor victimelor în zonele cele mai afectate, Ain Zara şi Gasr ben Ghachir, la sud de capitala libiană.

'În timp ce situaţia de pe teren se deteriorează şi numărul victimelor creşte, infrastructura sanitară se confruntă cu nevoie critică de ajutor', adăugă UNHCR.

În afară de luptele de la sol, cele două tabere desfăşoară zilnic raiduri aeriene şi se acuză reciproc că vizează civili.

Forţele GNA au anunţat duminică doborârea unui avion de vânătoare a ANL, la sud de capitală. O sursă ANL a confirmat pierderea aparatului, dar a atribuit incidentul unei 'defecţiuni tehnice'.

Nu s-a specificat modelul avionului de vânătoare.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel