Libia şi Qatar au semnat un acord de cooperare în domeniul securităţii

Eduard Pascu / 26 oct 2020 / 22:32

Libia şi Qatar, care au strâns legăturile în ultimul timp, au semnat luni la Doha un acord de cooperare în domeniul securităţii, al cărui conţinut nu a fost dezvăluit, a relatat agenţia oficială de presă a Qatarului, QNA, potrivit AFP.

Intrată în haos după căderea regimului lui Muammar Gaddafi în 2011, Libia este divizată între două puteri rivale: Guvernul de uniune naţională (GNA, recunoscut de ONU şi cu sediul la Tripoli) condus de Fayez Serraj, şi autorităţile din est aliate cu mareşalul Khalifa Haftar.

Qatarul şi aliatul său regional Turcia sprijină GNA, în timp ce forţele din est conduse de mareşalul Haftar sunt susţinute de Emiratele Arabe Unite, Egipt şi Rusia.

Haftar a condamnat imediat acordul de la Doha, semnat în prezenţa ministrului de interne al GNA, Fathi Bashagha, şi a omologului său din Qatar, şeicul Khaled bin Khalifa bin Abdel Aziz Al-Thani. Acordul vizează 'ameliorarea cooperării în sectorul de securitate', a adăugat QNA, transmite Agerpres.

Semnarea acordului intervine la trei zile după anunţarea de către ONU, la Geneva, a unei încetări 'permanente' a focului între cele două tabere rivale din Libia.

Acordul este menit să aşeze Libia pe calea unei soluţii politice, dar punerea sa în aplicare se anunţă complexă, dată fiind multitudinea de grupări armate şi de susţineri externe pentru părţile rivale.

Citește și: Acord istoric de încetare permanentă a focului în Libia. România salută anunțul

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy