Libia: Guvernul cere intervenția ONU pentru a opri ofensiva mareșalului Haftar

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Guvernul de Uniune Naţională (GNA) de la Tripoli, recunoscut de comunitatea internaţională, a îndemnat vineri Consiliul de Securitate al ONU să acţioneze pentru a opri ofensiva asupra capitalei libiene lansată de mareşalul Khalifa Haftar, exprimând în acelaşi timp regretul în legătură cu divizarea comunităţii internaţionale.

"Vrem o intervenţie politică, nu militară", a declarat presei ministrul afacerilor externe al GNA, Mohamad Tahar Siala.

El şi-a exprimat speranţa că ONU, prin Consiliul de Securitate, va reuşi să oprească forţele care atacă capitala şi să convingă statele care le susţin să îşi schimbe poziţia.

În opinia sa, Consiliul de Securitate trebuie să ceară forţelor loiale mareşalului Haftar "să se retragă pe poziţiile anterioare atacului" asupra capitalei. El a precizat că în acel moment forţele care apără capitala vor opri luptele.

"Sunt diviziuni în cadrul comunităţii internaţionale. Ele sunt clare, fie că este vorba de Consiliul de Securitate sau de alte organizaţii regionale cum ar fi Liga Arabă, Uniunea Africană sau Uniunea Europeană", a afirmat ministrul de externe libian.

Mohamad Tahar Siala a deplâns faptul că în cursul a două reuniuni desfăşurate în ultimele zile "Consiliul de Securitate nu a reuşit să se pună de acord asupra unui comunicat sau a unei rezoluţii".

Întrebat despre sprijinul anumitor state pentru mareşalul Haftar, Siala a răspuns că "GNA menţine un contact regulat cu statele care susţin cele două tabere", fără a numi vreo ţară.

Armata Naţională Libiană (ANL) condusă de mareşalul Khalifa Haftar, care deţine controlul în estul Libiei, a declanşat pe 4 aprilie o ofensivă prin care urmăreşte să ocupe capitala libiană, unde se află sediul GNA.

Ofensiva militară s-a soldat până în prezent cu zeci de morţi şi mii de persoane strămutate, potrivit ONU.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel