Legendarele A-10 Warthog americane, înlocuite cu F-16 într-un final. A-10 nu ar face față unui război cu China, atrage atenția USAF

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
A-10 Thunderbolt II Warthog, foto: US Air Force
A-10 Thunderbolt II Warthog, foto: US Air Force

Forțele Aeriene ale SUA (USAF) încearcă de mai mulți ani să renunțe la avioane mai vechi, inclusiv la 42 de avioane de atac la sol - legendarele A-10 Warthog. Până acum, fără succes, toate aceste solicitări fiind blocate de Congresul american.

Avionul A-10 Thunderbolt II de fabricație americană, cunoscut sub numele de „Warthog”, este o aeronavă legendară a perioadei Războiului Rece, conceput special pentru a distruge tancurile care atacă unitățile de infanterie.

Aeronavele A-10, care au participat inclusiv la războaiele din Irak și Afganistan în misiuni împotriva Statului Islamic, sunt însă depășite azi.

În pofida solicitărilor USAF de a retrage aeronavele pentru a face economie și a redirecționa fondurile, Congresul SUA s-a opus de fiecare dată.

Dar, potrivit Defense News, aces lucru s-a schimbat. Pentru anul fiscal 2023, U.S. Air Force au primit permisiunea în cele din urmă, după ani de solicitări, să renunțe la câteva avioane A-10 Warthog. E vorba mai exact de 21 de avioane A-10 care vor fi înlocuite de aeronave F-16.

Sursa citată amintește că USAF a atras atenția de mai mulți ani că A-10 Warthog nu ar putea face față unui război cu un adversar extrem de puternic precum e China, aceste avioane fiind depășite de apărarea antiaeriană chineză.

Congresul a mai dat undă verde pentru patru avioane suplimentare de bruiaj electronic EC-37B Compass Call, dar și încă 5 avioane F-35A suplimentare pentru USAF.

 

Zvonuri cu privire la donarea A-10 Warthog către Ucraina

 

După invadarea Ucrainei de către Rusia au existat mai multe zvonuri cu privire la un posibil transfer al A-10 către Ucraina, zvonuri care nu s-au concretizat.

De la începutul invaziei mai mulţi militari şi oficiali ucraineni au precizat că Forţele Aeriene Ucrainene au nevoie de avioane de luptă occidentale, cum ar fi F-15 sau F-16.

Totuși, în ceea ce privește A-10, în vara acestui an, Iuri Sak, consilier al ministrului ucrainean al Apărării, a precizat într-un interviu acordat în exclusivitate pentru publicaţia americană Military.com că Forțele Aeriene Ucrainene au nevoie de avioane de luptă "mai moderne" decât A-10 Warthog.

Subiectul transferului unor avioane A-10 Thunderbolt II a fost readus în dezbatere în luna iulie când șefului Statului Major al Forțelor Aeriene ale SUA, Charles Brown, și ale secretarului Forțelor Aeriene ale SUA, Frank Kendall au declarat că o parte din avioanele de acest tip - la care U.S. Air Force vrea să renunţe - ar putea fi oferite Ucrainei.

Generalul Charles Brown a declarat atunci că, mai devreme sau mai târziu, Forțele Aeriene ale Ucrainei vor renunța la avioanele sovietice și vor trece la modele occidentale. Frank Kendall nu a oferit nicio informație clară la întrebarea cu privire la scoaterea din uz a 21 de avioane de atac A-10 Thunderbolt II în anul fiscal 2023 și posibilitatea transferului acestora către Ucraina.

În cele din urmă Congresul a aprobat înlocuirea a 21 de A-10 cu F-16, lucru care nu e exclus să readucă în discuție speculațiile cu privire la transferul legendarelor avioane de atac la sol către Ucraina.

CITEȘTE MAI MULTE: Avioane de atac A-10 Thunderbolt II pentru Ucraina? Statele Unite ar fi dispuse să le ofere, dar Kievul vrea avioane F-16 pentru că răspund mai bine nevoilor actuale

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel