Laser ELI-NP, Thales. „Spionați” din avionul de vânătoare

Ion Voicu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV

Cel mai mare puternic laser din lume funcționează la Măgurele. Centrul de cercetare din apropierea Capitalei este rezultatul unei descoperiri a savantului Gerard Mourou, făcută în 1985, care, i-a adus anul acesta Nobelul pentru Fizică. Mourou și academicianul Nicolae Zamfir, directorul proiectului ELI-NP (Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics), au stabilit să construiască la București un centru care să aducă laolaltă fizica laserilor și fizica nucleară. 

Odată finalizat, laserul de la Măgurele va avea aplicabilitate în numeroase domenii – militar, medical, industrial, etc.

Laserul este un element de tehnologie care, în contextul actual și utilizând alte tehnologii conexe, are o importanță determinantă în zona militară. Producătorul laserului, compania  Thales, a decis să se implice în proiect pe baza experienței pe care o are în domeniu.

„Optronica pe care Thales o furnizează pentru diverse soluții în zona militară, cu sisteme de senzori asociate și gestionate în mod integrat, permite ca un avion de vânătoare în plină viteză și aflat la altitudine mare să poată citi ce scrie pe pachetul de țigări din buzunar”, a povestit Silviu Agapi, directorul Thales România, companie care livrează laserul de la Măgurele.

Nicolae Zamfir, director proiect ELI - NP și Silviu Agapi, director general Thales România, interviu video despre laserul de la Măgurele:

Youtube video image

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel