Lansatoare românești APR-40, filmate pe frontul din Ucraina (Video). Militarii ucraineni au împărtășit impresiile despre bătrânele APR-40

Darius Muresan |
Data publicării:
Lansator APR-40 aflat în dotarea Armatei României. Photo source: Open sources
Lansator APR-40 aflat în dotarea Armatei României. Photo source: Open sources

Tehnica militară românească e foarte prezentă pe frontul din Ucraina. În ciuda politicii de la București care a secretizat ajutorul militar pentru Ucraina, numeroase imagini video cu tehnică românească pe front au apărut în ultimii doi ani. Un reportaj special e dedicat lansatoarelor românești APR-40 de 122 mm.

Pe rețelele de socializare s-a viralizat reportajul. E vorba de un reportaj publicat luna trecut în aprilie, în care militari ucraineni împărtășesc opiniile asupra APR-40.

 

Ce știm despre armele românești trimise Ucrainei?

 

2. Lansator r... (apr-40-in-ucraina-02_29203600.jpg)

Lansator românesc APR-40 în Ucraina

Tot ce știm despre prezența armelor românești pe frontul din Ucraina e de pe imaginile surprinse pe front și analizate inclusiv de DefenseRomania.

Astfel, printre altele, ucrainenii au primit din partea României blindate TAB-71 amfibii, obuziere, lansatoare APRA-40 de 122 mm - care au stat și la baza dezvoltării viitoarelor LAROM -  și numeroase cantități de muniție de 152 mm și 122 mm, dar și aruncătoare de grenade.

Au mai fost trimise Ucrainei și aruncătoare de grenade AG-7 și AG-9 precum și mitraliere grele DshKM de 12.7 mm, plus multe altele.

 

Lansatoare APR-40 de 122 mm, pe frontul din Ucraina. Imagini publicate într-un reportaj de pe front

 

Aruncătoarele APR-40 sunt în dotarea nou formatei Brigăzii 118 Mecanizată a Ucrainei iar televiziunea 5 Kanal TV a realizat recent un reportaj despre utilizarea acestora.

În ciuda problemelor tehnice ale bătrânelor lansatoare, ucrainenii sunt mulțumiți.

Unul din militarii ucraineni spune că deși sunt uzate, lansatoarele își fac treaba. „Am parcurs într-o zi 550 de kilometri, dar ne-am oprit la fiecare 10 ore pentru a turna 10-15 litri de apă pentru că „fierbea” mașina”, precizează militarul ucrainean.

Interesant e că, potrivit ucrainenilor, lansatorul a fost primit în stare nefuncțională, dar a fost reparat de ucraineni.

Militarul ucrainean a adăugat ca plus că e nevoie de doar un minut și jumătate pentru ca echipajul să se coordoneze și să lovească, iar lansatorul românesc poate lansa 40 de rachete în 30 de secunde.

Reportajul publicat de ucraineni despre lansatoarele românești de 122 mm APR-40 pe front

Youtube video image

Amintim că în luna martie a acestui an imagini video cu un tren CFR Marfă încărcat cu zeci de lansatoare de tip APR-40 deplasându-se aproape de granița cu Ucraina au devenit virale.

Trebuie precizat că despre prezența lansatoarelor românești pe front se știa încă din 2023.

APR-40 e de fapt varianta sub licență românească a lansatorului sovietic BM-21 Grad. 

Lansatoarele românești au fost produse de Aerostar în perioada 1970-1980.

Paralel cu APR-40, România a produs lansatorul APR-21, mai mic, iar principala diferență între cele două era numărul de rachete lansate. Versiunea mai grea, care se pare că a ajuns acum în Ucraina, dispune de o unitate de foc cu 40 de rachete cal 122 mm (sistemul Grad).

CITEȘTE ȘI: Primul înalt oficial român care admite sprijinul militar către Ucraina. Iar Patriot se alătură unei liste lungi care conține lansatoare APRA-40 sau blindate TAB-71

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel