Lansarea satelitului militar nord-coreean a eșuat. Resturile rachetei căzute în mare, recuperate de Coreea de Sud

Coreea de Nord a anunţat miercuri că a lansat o rachetă care transporta un satelit militar de observare, care însă a "căzut în mare" din cauza unui incident tehnic, potrivit agenţiei de stat KCNA.

Noua rachetă de transport de satelit Cheollima-1 s-a prăbuşit în Marea Vestului", denumirea coreeană pentru Marea Galbenă, a spus KCNA, citată de Agerpres.

Cheollima-1 a eșuat din cauza instabilității motorului și a sistemului de combustibil, a informat agenția de știri de stat KCNA.

Phenianul a lansat "ceea ce numeşte un vehicul de lansare spaţială" spre sud, a spus armata sud-coreeană. Zborul a fost cea de-a șasea încercare de lansare a unui satelit, prima din 2016.

Șefii de stat major din Coreea de Sud au declarat miercuri că armata efectuează o operațiune de salvare pentru a recupera ceea ce se crede că ar fi părți ale vehiculului de lansare spațială.

 

Lansarea rachetei a pus în stare de alertă vecinii Phenianului

Coreea de Nord a anunţat marţi că va lansa între 31 mai şi 11 iunie un "satelit de recunoaştere militară" pentru "a face faţă acţiunilor militare periculoase ale Statelor Unite şi ale vasalilor săi", Japonia estimând că va fi vorba de o lansare de rachetă balistică mascată.

Ministerul japonez al Apărării a ordonat doborârea oricărei rachete a cărei cădere pe teritoriul său, terestru sau maritim, ar fi confirmată şi a desfăşurat în acest scop rachete interceptoare de tip SM-3, ale sistemului Aegis, dar şi Patriot PAC-3.

Lansarea a declanșat alerte pentru scurt timp la Seul şi în arhipelagul japonez Okinawa, transmite AFP.

Youtube video image


"Lansare de rachetă. Coreea de Nord pare să fi lansat o rachetă. Vă rugăm să vă adăpostiţi în clădiri sau în subteran", a avertizat alerta transmisă pe Twitter de Biroul premierului japonez pentru locuitorii din Okinawa şi difuzată de postul naţional de televiziune NHK. Guvernul a anulat alerta peste 30 de minute, considerând că nu mai este niciun pericol."Este de aşteptat ca racheta menţionată mai devreme să nu ajungă în Japonia. Apelul de evacuare este anulat", a scris el pe Twitter.

Coreea de Sud a anulat, de asemenea, o alertă emisă în Seul, unde au sunat sirenele şi a fost transmis un mesaj critic de urgenţă pe telefoanele mobile care cerea populaţiei să se pregătească să evacueze dând prioritate "copiilor şi bătrânilor"."Vă informăm că alerta emisă de autorităţile metropolitane din Seul la ora 6:41 a fost emisă incorect", a declarat Ministerul de Interne din Coreea de Sud.

Proiectilul "a dispărut de pe radar înainte de a ajunge la punctul de aterizare aşteptat", a declarat ulterior Statul Major sud-coreean, citat de agenţia de presă sud-coreeană Yonhap, adăugând că investighează dacă proiectilul a explodat în zbor sau s-a prăbuşit pe undeva.

Prim-ministrul japonez Fumio Kishida a menţionat, la rândul său, că ar fi vorba de o "posibilă rachetă balistică".


DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel