Ministrul lituanian de externe: Data viitoare când o rachetă rusească încalcă spațiul aerian al NATO, trebuie doborâtă

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Imagine ilustrativă. F-16 al Poloniei (Foto: P. Gubernat, forțele armate poloneze) / Sistem de tip S-400 (ministerul rus al apărării)
Imagine ilustrativă. F-16 al Poloniei (Foto: P. Gubernat, forțele armate poloneze) / Sistem de tip S-400 (ministerul rus al apărării)

La 24 martie, Polonia a activat avioanele sale și ale NATO după ce a identificat o rachetă rusească în spațiul său aerian. Comandamentul forţelor armate polonez a precizat într-un comunicat de presa că racheta s-a aflat în spațiul aerian al Poloniei mai puțin de un minut. Nu este prima dată când se întâmplă acest lucru, după cum a reamintit ministrul lituanian de externe Gabrielius Landsbergis într-un interviu pentru Fox News. "O dată este o greșeală, dar dacă permitem să se întâmple, sună ca o invitație".

 

Landsbergis a cerut să se transmită un mesaj clar că data viitoare când dronele și rachetele vor traversa spațiul aerian al NATO, vor fi doborâte.

Oficialul a subliniat că țările de pe flancul estic al NATO sunt foarte serioase în ceea ce privește ajutorul acordat Ucrainei și fac apel la lumea occidentală de pe ambele maluri ale Atlanticului să se consolideze.

După cum a relatat Voice of America, în urma informațiilor potrivit cărora o rachetă rusească a traversat spațiul aerian polonez, analiștii din Occident au început să vorbească mai mult despre riscul unui război la scară largă între Rusia și NATO și cer sprijin pentru apărarea Ucrainei și pentru ca Polonia să ajute la exercitarea de presiuni asupra Rusiei.

"NATO este acum la un centimetru distanță de un război la scară largă cu Rusia", scrie cotidianul britanic Express, citând declarații ale ministrului polonez al Apărării, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz. Chiar și o intruziune greșită a unei rachete rusești în spațiul aerian al unei țări NATO, Polonia, ar putea duce la escaladarea războiului, scrie NBC News.

Fostul coordonator al sancțiunilor din cadrul Departamentului de Stat al SUA, Daniel Fried, a făcut apel la țările NATO să sprijine Polonia în a cere explicații din partea Rusiei.

"Polonia va cere explicații din partea Rusiei pentru ultima încălcare a teritoriului său de către o rachetă rusă", a scris analistul pe Twitter. - "NATO și statele membre NATO trebuie să sprijine Polonia. Tăcere = permisiune".

Fostul ambasador al SUA în Rusia și analist la Universitatea Stanford, Mike McFaul, cere înarmarea Ucrainei "pentru a nu fi nevoiți să luptăm".

"Polonia este un aliat. În loc să așteptăm ca atacul lui Putin asupra unui aliat NATO să ne tragă într-un război, vreau să îi înarmăm pe ucraineni pentru a nu fi nevoiți să luptăm", a scris expertul pe Twitter.

Anterior, Rusia a încălcat spațiul aerian polonez pe 29 decembrie 2023. La momentul respectiv, Ministerul polonez al Apărării a declarat că are motive să creadă că este vorba de o rachetă rusească.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel