La un pas de confruntare: distrugătorul american USS Benfold în vizorul navelor și avioanelor chineze

Gheorghiță Orjanu / 08 sep 2021 / 20:54

Ministerul chinez al Apărării a anunțat că distrugătorul american USS Benfold (DDG-65) din clasa Arleigh Burke a traversat, pe 8 septembrie, fără permisiunea guvernului de la Beijing, apele din zona recifului Mischief (Insulele Spratly din Marea Chinei de Sud). Partea chineză a mai informat că, forțele sale navale și aeriene au monitorizat întregul proces și au avertizat distrugătorul american.

Cu doar o săptămână în urmă, pe 1 septembrie, China a adoptat o lege, prin care se impune anumitor nave străine să anunțe înainte de a intra în apele revendicate de Beijing.

Flota a șaptea americană a confirmat prezența distrugătorului în zona recifului Mischief, precizând că nava de luptă se afla într-o misiune de afirmare a libertății de navigație (FONOP - Freedom Of Navigation Operation).

Potrivit comunicatului Forțelor Navale americane (US Navy), reciful Mischief nu are dreptul la ape teritoriale în conformitate cu dreptul internațional, iar distrugătorul USS Benfold s-a aflat tot timpul în ape internaționale, neîncălcând astfel nicio normă de navigație.

China a recuperat unele terenuri din mare și a construit o infrastructură militară pe Insulele Spratly, inclusiv pe reciful Mischief, încă din 2014.

 

Beijingul reclamă drepturi istorice asupra mai multor insule din Marea Chinei de Sud

 

În 1947, China a demarcat, pe o hartă, zona sa de influență trasând celebrul contur format din ”nouă linii” (”nine-dash line”), în interiorul căruia se află și Insulele Spratly.

Pretenții asupra insulelor din Marea Chinei de Sud sunt ridicate și de celelalte țări riverane: Brunei, Filipine, Vietnam, Malaezia și Taiwan.

În 2016, un tribunal al Organizației Națiunilor Unite, în urma unei solicitări a statului filipinez, a declarat ilegale revendicările Chinei privind Insulele Spratly, în temeiul Convenției privind dreptul mării.

 

 

 

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy