La un an de la asasinarea lui Soleimani, Iranul amenință că Trump și militarii implicați în operațiune „nu vor fi în siguranță nicăieri pe fața Pământului”

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Președintele american Donald Trump, sursă foto: The White House Facebook
Președintele american Donald Trump, sursă foto: The White House Facebook

La un an de la asasinarea generalului iranian Qassem Soleimani, unul din cei mai importanți lideri iranieni, Teheranul continuă să amenințe că se va răzbuna. Vizat este chiar președintele în exercițiu Donald Trump, cel care a comandat operațiunea și care își va încheia mandatul peste doar câteva zile.

Președintele în exercițiu Donald Trump își va încheia mandatul la Casa Albă pe data de 20 ianuarie 2021 când președintele ales Joe Biden va prelua Biroul Oval.

Însă la un an de la asasinarea importantului general Qassem Soleimani, Iranul continuă să amenințe. Prin vocea ministrului Justiției de la Teheran, Iranul i-a transmis lui Donald Trump și altor lideri militari americani implicați în operațiune că „nu vor fi în siguranță nicăieri pe fața Pământului”.

 

La un an de la asasinarea lui Soleimani, Iranul spune că cei implicați în operațiune nu vor fi în siguranță „nicăieri pe fața Pământului”, inclusiv Donald Trump

 

Într-un discurs la Teheran, citat de Times of Israel și Fox News, Ebrahim Raisi, ministrul iranian al Justiției, a declarat că nici măcar Donald Trump „nu se va putea sustrage justiției”. „Vor simți răzbunarea noastră severă”, a precizat Raisi, în cadrul unui discurs pe care l-a avut la Universitatea din Teheran, referindu-se la Trump și la liderii militari americani implicați în operațiune. Ministrul iranian al Justiției a mai adăugat că represaliile care vor urma vor fi mult mai puternice decât cele de până acum.

Raisi a făcut cel mai probabil referire la atacul împotriva a două baze militare americane din Irak, la cinci zile după operațiunea Soleimani. În urma atacului respectiv al Iranului, care a avut loc pe la 8 ianuarie 2020, niciun soldat american nu a murit. Au existat mai mulți soldați ai US Army care au acuzat răni minore.

„Să nu credeți că cineva, fie el chiar și președintele Americii, care a întreprins acțiuni criminale sau a ordonat o crimă, poate să se sustragă justiției. Niciodată!”, a precizat Raisi, care a continuat spunând că : „Cei care au fost implicați în acest asasinat nu vor fi în siguranță nicăieri pe fața Pământului”.

 

Trump a dat ordinul asasinării lui Soleimani

 

Pe data de 3 ianuarie 2020, SUA l-au asasinat pe generalul iranian Qassem Soleimani, acuzat că ar fi orchestrat mai multe atacuri asupra bazelor coaliţiei din Irak şi a aprobat atacurile asupra ambasadei SUA din Bagdad care au avut loc cu o săptămână înainte de asasinarea lui.

Soleimani a fost arhitectul operațiunilor externe ale Iranului. A fost şeful Forţei Qods al Gărzilor Revoluţionare însărcinată cu operaţiunile externe ale Iranului și a exercitat, în special începând din 2018, o influenţă cheie în negocierile politice vizând formarea unui guvern în Irak. Influentul general ucis la vârstă de 62 de ani era unul din cele mai populare personaje din Iran, fiind considerat un adversar redutabil al SUA şi al aliaţilor săi.

Pentagonul a confirmat că Donald Trump a dat ordinul ca generalul iranian să fie ucis."La ordinul preşedintelui, armata americană a luat măsuri defensive decisive pentru a proteja personalul american aflat în străinătate, ucigându-l pe Qassem Soleimani", preciza în urmă cu un an, un comunicat al Departamentului american al Apărării.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel