La presiunea Ucrainei, Rusia s-a răzgândit și nu va mai bloca Marea Azov

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:

Rusia a renunțat la blocarea porturilor ucrainene de la Marea Azov, în timpul exercițiilor pe care le va desfășura timp de șapte zile, începând de duminică.

Ucraina a confirmat această informație, prin Serviciul de Grăniceri, care a fost citat de agenția de presă RBK-Ucraina.

La întrebarea dacă se așteaptă ca Rusia să anuleze blocarea regiunii Mării Azov, Serviciul de Grăniceri ucrainean a răspuns: „Da. Am primit confirmarea”, a precizat RBK.

Rusia a emis recent mai multe notificări (NOTAM) privind exerciții militare și a declarat periculoase suprafețe mari din Marea Azov și Marea Negră, pe care le-a închis pentru navigație în perioada 13-19 februarie.

Potrivit acestor avertizări, exercițiile, care urmează să fie desfășurate, vor implica inclusiv trageri de luptă cu artileria și rachetele.

Ministerul de Externe ucrainean a protestat în fața Rusiei, afirmând că zona de manevre, de o mărime fără precedent, face practic imposibilă navigația pentru ambele mări.

Partea rusă a răspuns cererilor ucrainene, precizând că exercițiile militare vor fi desfășurate în conformitate cu dreptul internațional, iar rutele comerciale nu vor fi blocate.

Referitor la Marea Neagră, Serviciul de Grăniceri al Ucrainei nu a făcut nicio precizare, dar acolo Rusia lăsase un coridor de navigație cu o lățime de 30 – 70 km, prin care navele comerciale ucrainene puteau să se deplaseze către sud.

Nu se poate afirma cu precizie că Rusia a blocat deliberat Marea Azov știind că încalcă tratate internaționale, testând astfel reacțiile internaționale sau a făcut-o din greșeală, încercând să pună presiune mai mare la adresa Ucrainei.

Dar, se poate spune că Rusia operează, acum, cu un număr de variabile din ce în ce mai mare, unele dintre ele cu un comportament mai puțin predictibil, iar jocul Moscovei riscă să se întoarcă împotriva ei.

Ucraina a primit armament din Occident peste așteptările Rusiei, iar dacă invazia nu surprinde total trupele ucrainene determinând pierderea rapidă a pozițiilor, o confruntare armată directă va fi foarte costisitoare pentru Rusia.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel