Kremlinul a găsit un înlocuitor pentru Wagner: Compania de mercenari ”Convoiul”. Rușii vor să împuște mai mulți iepuri cu o singură lovitură

Compania de mercenari ”Convoiul”
Compania de mercenari ”Convoiul”

Așa cum s-a mediatizat intens în ultima perioadă, statutul lui Evgheni Prigojin a fost puternic zdruncinat. I s-a interzis să mai recruteze prizonieri pentru Wagner, acum Ministerul Apărării este angajat în astfel de activități, iar unitățile sale nu primesc muniție “în mod deliberat”, după cum singur susține.

Prigojin continuă să intre în conflict deschis cu Șoigu (în urmă cu doar câteva zile, pe canalul său Telegram, i-a numit ginerele “creatură”) și are relații tot mai reci reci atât cu administrația prezidențială, cât și cu vechii prieteni ai lui Putin.

Cine îl mai susține pe Prigojin în ultima vreme este însă așa-numitul șef al Crimeei, Serghei Aksionov. Acesta i-a luat partea în mod deschis în conflictul cu Ministerul rus al Apărării, făcând aluzie la „măsura capitală” pentru funcționarii departamentului responsabil cu distribuirea muniției.

După cum rezultă dintr-o investigație a publicației independente ruse “Important Stories”, această alianță dintre cei doi ar putea fi mai mult decât doar una de sprijin public reciproc.

 

PMC „Convoiul” din Crimeea are în dotare și tancuri T-80 și T-90

 

Luna trecută, în cadrul unei emisiuni a televiziunii din Crimeea, Aksionov a vorbit despre apariția unei noi companii militare private (PMC), în Crimeea, în termeni foarte laudativi: „Băieții au trecut prin tot ce este posibil, liderii lor au mai multe medalii pentru fapte de curaj, iar comandantul forței este un erou al Rusiei.”

PMC „Convoiul” este o structură militară privată relativ nouă și vine să umple golurile neputinței armatei regulate ruse.

Canalul său de Telegram are aceeași denumire și a fost creat în noiembrie anul trecut. Pe lângă apeluri de înscriere, fotografii și videoclipuri din prima linie, sunt publicate texte filozofice despre „Rusia ortodoxă puternică” în opoziție cu “sataniștii ucraineni”, precum și teorii ale conspirației în Ucraina centrate pe familia Rockefeller.

Formal, Convoiul este o rezervă de luptă a armatei ruse regulate, membrii săi încheind două contracte, unul cu compania, iar al doilea cu Ministerul Apărării. Acest lucru le permite mercenarilor să beneficieze de garanții în caz de vătămare sau deces. Un fost membru a declarat că a primit circa 200 de mii de ruble pe lună (aproximativ 2.500 euro), iar funcțiile de comandă erau plătite cu până la 300 de mii de ruble (3.800 euro). În plus, celor care rezistă timp de un an li s-au promis terenuri în Crimeea sau Abhazia.

La începutul formării acestei PMC, unitatea era formată din aproximativ 300 de persoane. În prezent nu se cunoaște numărul trupelor, dar se știe că sunt cazate în regiunea Herson, adiacentă Crimeei. În martie, jurnalistei Olga Kurlaeva, corespondent special al canalului de televiziune VGTRK, i s-a permis accesul în cazarma PMC. „Nu am văzut niciodată o astfel de fortificație: un întreg bloc de apartamente în subteran. Ținuta – de la ac, la arme până la dinți”, a declarat jurnalista de propagandă admirativ, precizând că unitatea are în dotare inclusiv echipamente grele - tancuri T-80 și T-90 - și chiar propria componentă de cercetare electronică.

Din informațiile publicate pe unul din chat-urile în care voluntarii comunică, rezultă că poligonul de antrenament al acestor trupe este situat în localitatea Perevalnoye, unde în anii 80 a funcționat Centrul 165 Instrucție destinat pregătirii personalului militar străin.

Informațiile britanice arată, la rândul lor, că armata rusă caută probabil să elimine grupul Wagner din rolul de luptă. Se spune că Kremlinul consideră că pierderile mari din rândul mercenarilor companiilor private sunt mai acceptabile pentru publicul intern decât pierderile armatei ruse.

 

Comandantul ”Convoiului”  a fost mâna dreaptă a lui Prigojin, în Africa

 

Comandantul „Convoiului” utilizează pseudonimul Mazai. Acesta a putut fi însă identificat cu ușurință drept Konstantin Pikalov, “mâna dreaptă” a lui Prigojin, coordonatorul activității din Africa a companiei “mamă” Wagner.

Pikalov a lucrat anterior în Ministerul rus al Apărării, într-o unitate militară de lângă Sankt Petersburg, iar după pensionare a devenit coproprietar și șef al unei agenții de detectivi.

Mazai a ajuns cunoscut după ce o anchetă jurnalistică a Bellingcat și Insider l-a identificat ca fiind cel care supraveghea “tehnologii politici” ai lui Prigozhin din Madagascar și Republica Centrafricană. În corespondența unor angajați, Mazai este descris ca fiind singura persoană din Republica Centrafricană care vorbește cu Prigojin fără teamă și pe picior de egalitate.

În registrul rus al persoanelor juridice, Pikalov figurează ca șef al societății cazace „Convoi”, alături de un anume Vasily Yashchikov.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel