Kosovo și armata proprie. Serbia: O mare putere va propune retragerea misiunilor internaționale. O decizie „catastrofală”

Tudor Curtifan / 13 mai 2021 / 19:54
Soldați ai Armatei Serbiei. Sursă foto: Ministerul Apărării de la Belgrad
Soldați ai Armatei Serbiei. Sursă foto: Ministerul Apărării de la Belgrad

Preşedintele sârb Aleksandar Vucic a declarat joi că o mare putere va solicita retragerea misiunilor KFOR şi UNMIK din Kosovo şi a ţinut să remarce că acest lucru ar fi ''un dezastru pentru noi toţi'' și o „catastrofă”, relatează Tanjug.

Şeful statului sârb a refuzat să dezvăluie numele ţării respective, dar a precizat că informaţia provine de la surse oficiale din domeniul securităţii și a serviciilor de informații sârbe.

Vucic a adăugat că va încerca să discute despre acest subiect cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în cadrul întâlnirii prevăzute pentru 17 mai, la Bruxelles.

El a adăugat că Pristina a anunţat un buget militar anual de 100 de milioane de euro, mult sub cele 2 miliarde de euro alocate în fiecare an de Serbia în acelaşi scop. ''Acestea nu sunt cifre comparabile, trebuie să nu ne fie teamă, dar ne este clar ce ar vrea să facă cineva'', a afirmat Aleksandar Vucic.

Regiunea Kosovo şi-a declarat unilateral independenţa faţă de Belgrad în februarie 2008, la aproape un deceniu după ce NATO a bombardat forţele sârbe pentru a opri uciderea şi expulzarea etnicilor albanezi din regiune.

Agerpres amintește că independenţa Kosovo este recunoscută de peste 100 de state din întreaga lume, printre care 22 dintre cele 27 de membre ale Uniunii Europene (excepţiile sunt Spania, România, Grecia, Slovacia şi Cipru). 

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy