Conflict Kosovo. Serbia, pregătită pentru un compromis

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Preşedintele sârb, Aleksandar Vucic, a sugerat joi că este pregătit pentru un compromis în definirea frontierelor Serbiei cu Kosovo, cu scopul de pune capăt unui îndelungat conflict şi în contextul în care normalizarea relaţiilor dintre Belgrad şi Pristina este o condiţie cheie pentru primirea Serbiei în blocul comunitar, informează agenţia Reuters.

'Este nevoie de doi pentru un tangou', a afirmat Vucic, referindu-se la negocierile dintre Belgrad şi Pristina mediate de UE.

Cei mai mulţi dintre sârbii kosovari, mai ales cei din partea de nord a Kosovo, unde sunt majoritari, se împotrivesc autorităţilor de la Pristina.

Prin urmare, în timpul unei vizite în oraşul kosovar Sid, Vucic a sugerat o delimitare, termen înţeles de mulţi ca fiind o sugestie pentru o partiţie între Serbia şi partea din Kosovo dominant albaneză.

'Eu încerc, iar aceasta este politica mea pentru delimitarea cu albanezii. Dacă avem un teritoriu care nu ştim cui îi aparţine, de cine şi cum este administrat, aceasta este mereu o sursă de potenţiale conflicte', a spus preşedintele sârb.

Ideea a fost respinsă inițial

Ideea unei partiţii a mai fost evocată, dar a fost respinsă pe 31 iulie de preşedintele kosovar, Hashim Thaci.

Totuşi, politicieni şi analişti de la Belgrad consideră că o partiţie în urma căreia Serbiei i s-ar permite să păstreze controlul asupra părţii de nord a Kosovo (zonă majoritar sârbă) în schimbul Văii Presevo, o zonă din sudul Serbiei populată de etnici albanezi, ar putea fi acceptabilă pentru ambele părţi.

Dar Serbia mai doreşte şi o autonomie extinsă pentru enclavele sârbe din Kosovo, un statut de protecţie pentru mănăstirile ortodoxe şi compensaţii financiare pentru pierderea unor proprietăţi, inclusiv proprietăţi industriale şi facilităţi energetice.

Preşedintele Aleksandar Vucic, care conduce delegaţia sârbă la negocierile cu Kosovo mediate de UE şi urmează să se întâlnească la Bruxelles cu Hashim Thaci, a mai spus că soluţia trebuie să fie 'cuprinzătoare, dar nu simplificată', însă a refuzat să dezvolte ideile pentru a nu 'deschide cărţile de negociere'.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel