Knyaz Oleg - cel mai nou submarin nuclear al Rusiei a executat lansări de torpile de sub gheață în Marea Barents

Ionel Copcea |
Data publicării:

Servicul de presă al Flotei ruse de Nord a informat că, pe 13.05.2022, submarinul nuclear Knyaz Oleg, Proiect 955A, clasa Borey-A, a executat lansări de torpile în Marea Barents, în timpul navigației sub gheață.

“În cadrul pregătirilor pentru navigația în Oceanul Arctic, echipajul noului submarin strategic Knyaz Oleg a lansat o torpilă pentru a sparge gheața în vederea ieșirii la suprafață. Lansarea a fost executată, cu succes, într-unul dintre poligoanele închise ale Flotei de Nord”, se arată într-un comunicat al flotei, preluat de agenția de presă Tass.

Reprezentanții flotei au precizat că echipajul submarinului Knyaz Oleg a efectuat lansări de torpile și în timpul unui exercițiu de luptă antisubmarin, care a fost executat în cooperare cu unul dintre submarinele nucleare ale Flotei de Nord.

Submarinul purtător de rachete strategice Knyaz Oleg a fost construit la Șantierul Naval Sevmash, parte a Corporației întrunite constructoare de nave, fiind al doilea submarin modernizat al Proiectului 955A, de generația a patra.

Drapelul Forțelor Navale ale Federației Ruse a fost arborat pe submarin pe 21 decembrie 2021. La 01 februarie 2022, submarinul strategic Knyaz Oleg a sosit la Flota de Nord. Aceasta reprezintă un punct de dislocare temporar, urmând ca submarinul să desfășoare serviciul de luptă la Flota din Oceanul Pacific.

 

Knyaz Oleg, cel mai nou submarin nuclear al Rusiei

 

Comentariul autorului: Submarinul strategic purtător de rachete balistice Knyaz Oleg este cel mai nou submarin nuclear al Rusiei.

În prezent, în compunerea Forțelor Navale se află trei submarine Proiect 955, clasa Borey (K-535 Yuri Dolgoruky, K-550 Alexander Nevsky și K-551 Vladimir Monomakh), precum și două submarine modernizate Proiect 955A, clasa Borey-A (K-549 Prințul Vladimir și K-552 Prințul Oleg). Trei dintre acestea aparțin Flotei din Oceanul Pacific (K-550, K-551 și K-552), iar alte două Flotei de Nord (K-535 și K-549).

Încă un submarin din clasa Borey-A, Generalissimus Suvorov, a fost lansat la apă pe 11.01.2022 și se pregătește pentru începerea testelor pe mare, urmând să fie livrat Flotei din Oceanul Pacific în anul 2023.

Alte patru submarine de acest tip (Împăratul Alexandru al III-lea, Prințul Pozharsky, Dmitry Donskoy și Prințul Potemkin) se află în construcție în șantier. Primul este destinat Flotei din Oceanul Pacific, iar următoarele trei Flotei de Nord.

În anul 2023, este planificată începerea construcției ultimelor două submarine din clasa Borey-A comandate de Ministerul rus al Apărării.

La sfârșitul acestui proces, Flota din Oceanul Pacific și Flota de Nord vor dispune de câte șase submarine din clasele Borey și Borey-A, dotate cu câte 16 rachete balistice intercontinentale de tip R-30 Bulava (SS-N-32 în clasificare NATO).

Probabil că, activitățile de pregătire pentru luptă desfășurate în prezent de submarinul strategic Prințul Oleg sunt programate înaintea transferului interflote către Flota din Oceanul Pacific. Acesta va avea loc de-a lungul rutei maritime de nord, în special pe sub gheața arctică.

 

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel