Klaus Iohannis, insultat de ministrul ungar de externe | MAE reacţionează: Inacceptabil şi lipsit de respect limbajul demnitarului ungar

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Ministrul afacerilor externe al Ungariei, Peter Szijjártó
Ministrul afacerilor externe al Ungariei, Peter Szijjártó

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) transmite că ''a luat notă cu surprindere de reacţia complet nejustificată, disproporţionată şi scoasă din context'' a ministrului ungar al Afacerilor Externe, Peter Szijjarto.

Peter Szijjarto a postată vineri pe pagina de Facebook un mesaj insultator cu privire la transmiterea de către preşedintele României către Curtea Constituţională a României a unei sesizări de neconstituţionalitate asupra Legii pentru deschiderea de către Guvernul României a tratativelor diplomatice pentru încheierea unui acord cu Ungaria privind deschiderea punctului internaţional de trecere a frontierei Beba Veche (România) - Kubekhaza (Ungaria).

În acest context, MAE respinge ca "inacceptabil şi lipsit de respect limbajul demnitarului ungar, cu privire la şeful statului român".

,,Decizia Preşedintelui României de a transmite, conform competenţelor sale, Curţii Constituţionale o sesizare de neconstituţionalitate asupra Legii pentru deschiderea de către Guvernul României a tratativelor diplomatice pentru încheierea unui acord cu Ungaria privind deschiderea punctului internaţional de trecere a frontierei Beba Veche (România) - Kubekhaza (Ungaria) nu vizează oportunitatea deschiderii acestui punct de trecere a frontierei comune şi nu este în niciun fel îndreptată împotriva Ungariei sau a minorităţii maghiare din România", arată ministerul.

Totodată, MAE subliniază că această decizie este, de fapt, "fundamentată pe necesitatea respectării dispoziţiilor constituţionale referitoare la separarea puterilor în stat, deoarece, potrivit legislaţiei române, iniţiativa declanşării negocierilor pentru încheierea unui acord internaţional aparţine exclusiv puterii executive, neputând fi decisă printr-o lege", potrivit Agerpres.

,,Aşa cum a reiterat în repetate rânduri, partea română îşi menţine interesul sincer de construire a unei relaţii autentice de bună vecinătate şi de cooperare în beneficiul reciproc al cetăţenilor noştri, indiferent de etnie. De altfel, în punctul de vedere din luna mai 2020 al Guvernului României cu privire la această propunere legislativă se menţionează explicit intenţia la nivel executiv de a fi întreprinse demersurile uzuale, conform normelor aplicabile şi practicii curente, în vederea consultării autorităţilor competente cu privire la iniţiativa încheierii unui Acord cu partea ungară în vederea deschiderii punctului internaţional de trecere a frontierei Beba Veche-Kubekhaza", evidenţiază MAE.

 

Citeşte şi: Ministrul de externe al Ungariei, insulte fără precedent la adresa președintelui Iohannis: Este un politician extremist antimaghiar



Astfel, arată ministerul român, "scoaterea din context a intenţiilor reale ale părţii române denotă inclusiv lipsa manifestă a informării şi documentării adecvate a părţii ungare cu privire la motivaţia sesizării de neconstituţionalitate, disponibilă public".

Preşedintele României face rău în mod intenţionat cooperării dintre maghiari şi români atunci când pune piedică înfiinţării unui nou punct de trecere a frontierei dintre cele două ţări, a scris ministrul ungar de externe şi al comerţului exterior, vineri, pe pagina sa de Facebook, relatează agenţia MTI, citată de hirado.hu.

Reacţia lui Peter Szijjarto vine după ce Klaus Iohannis a apelat la excepţia de neconstituţionalitate împotriva legii cu privire la înfiinţarea unui nou punct de trecere a frontierei dintre Kubekhaza şi Beba Veche, lege care a fost deja adoptată.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel