Ministrul de externe al Ungariei, insulte fără precedent la adresa președintelui Iohannis: Este un politician extremist antimaghiar

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Ministrul de Externe al Ungariei, Péter Szijjártó
Ministrul de Externe al Ungariei, Péter Szijjártó

Ministrul de Externe al Ungariei, Péter Szijjártó, lansează un nou atac violent la adresa preşedintelui Klaus Iohannis, susţinând că acesta este ”un politician extremist antimaghiar”. 

Din câte se pare, Budapesta este deranjată de faptul că Klaus Iohannis a atacat la CCR o lege privind deschiderea deschiderea unor puncte de frontieră româno-ungare.

,,Din păcate Preşedintele României este un politician extremist antimaghiar. Implică încontinuu Ungaria şi guvernul ungar în campania electorală din România. Acum, pe deasupra, face rău în mod intenţionat relaţiei ungaro-romane, şi nu se sfieşte să pună piedici unor cauze care sunt importante atât pentru maghiari, cât şi pentru romani. Trecerile de frontieră deschise la graniţa celor două state nu sunt doar simbolice, au şi o însemnătate practică. Aduc mai aproape comunităţile care trăiesc la graniţa celor două state, respective înlesneşte viaţa de zi cu zi a celor care trăiesc acolo. Vetoul deschiderii unei noi treceri de frontieră nu înseamnă altceva decât împiedicarea intenţionată a aproprierii celor două naţiuni. Guvernul Ungariei rămâne în continuare angajat în dezvoltarea relaţiilor bilaterale, deoarece aceasta este şi interesul maghiarilor care trăiesc în Transilvania şi în Ţinutul Secuiesc!”, a scris Szijjarto  pe Facebook.

Declarația ministrul de externe al Ungariei, Péter Szijjártó, postată pe Facebook, vine la doar câteva ore după ce preşedintele Klaus Iohannis a sesizat CCR asupra Legii pentru deschiderea de către Guvernul României a tratativelor diplomatice pentru încheierea unui acord cu Ungaria privind deschiderea punctului internațional de trecere a frontierei Beba Veche (România) – Kubekhaza (Ungaria).

Preşedintele Klaus Iohannis precizează în sesizarea înaintată CCR că Parlamentul României a transmis, în 2 iunie 2020, preşedintelui României, pentru promulgare, Legea pentru deschiderea de către Guvernul României a tratativelor diplomatice pentru încheierea unui acord cu Republica Ungaria privind deschiderea punctului internaţional de trecere a frontierei Beba Veche (România) – Kubekhaza (Ungaria).

„Apreciem că legea dedusă controlului de constituţionalitate contravine dispoziţiilor constituţionale (...) referitoare la respectarea principiului separaţiei puterilor în stat, (...) conform cărora Parlamentul este unica autoritate legiuitoare a ţării”, se arată în sesizare.

 

Ministrul de Externe al Ungariei a uitat ce a promis la ultima sa vizită oficială în România


Ministrul Afacerilor Externe din Ungaria, Peter Szijjarto, a efectuat, pe 26 mai, o vizită oficială în România în care s-a întâlni la București cu Bogdan Aurescu, alături de care a susținut o conferință de presă.

,,Am avut o discuție foarte substanțială și cuprinzătoare. MAE s-a abținut să reacționeze pentru a evita deteriorarea și să ducă la detensionarea momentelor tensionate şi manifestăm responsabilitate față de această relație foarte importantă’’, a mai precizat ministrul român de externe în cadrul conferinţei de presă.

,În pofida momentelor tensionate din ultima perioadă, MAE s-a abținut să reacționeze, a urmărit să evite deteriorarea și să ducă la detensionarea acestor momente. tensionate. Manifestăm responsabilitate față de această relație foarte importantă dintre România și Ungaria ca state evcine, parteneri strategice, state membre UE, state aliate NATO'', a mai spus Bogdan Aurescu.

,,Respectăm celelalte națiuni, dar ne așteptăm și noi la respect. Interesul nostru și a celor peste un milion de maghiari din Transilvania este pentru o relație bună. Colegii din România să privească maghiarii din Transilvania ca pe o legătură solidă. Noi astfel privim comunitatea română'', a precizat ministrul Afacerilor Externe din Ungaria, Peter Szijjarto, la momentul respectiv.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel