Kim Jong Un cere un nou sistem ICBM pentru Phenian / Analist: Mesajul de Anul Nou e ceva de genul: ”hai să ne jucăm cu armele nucleare"

Kim Jong Un vrea să se lupte de la egal la egal cu SUA. Cel puțin, așa lasă acesta se se înțeleagă din ultimul său discurs din 2022.

 

 

La o reuniune a Partidului Muncitorilor de guvernământ, Kim a evidențiat necesitatea de a asigura o „putere militară copleșitoare” pentru a-și apăra suveranitatea și securitatea, scrie Reuters.

Dictatorul nord-coreean  a cerut armatei sale dezvoltarea de noi rachete balistice intercontinentale și un arsenal nuclear mai mare pentru a contracara amenințările SUA.

"Situaţia actuală necesită să ne dublăm eforturile pentru a întări forţa militară cu scopul de a garanta pe deplin suveranitatea, securitatea şi interesele fundamentale (ale Coreei de Nord) ca răspuns la manevrele militare îngrijorătoare ale Statelor Unite şi ale altor forţe ostile", a declarat Kim Jong Un într-un rezumat al reuniunii partidului citat de agenţia de presă KCNA.

 

Coreea de Sud, "în întregime în raza de acţiune a loviturilor" nucleare nord-coreene.

 

Tensiunea a crescut spectaculor în ultimele luni între Coreea de Nord şi vecinul său sudic, precum şi Statele Unite şi Japonia.

KNCA a raportat afirmaţiile lui Kim Jong Un potrivit cărora Coreea de Sud se află acum "în întregime în raza de acţiune a loviturilor" nucleare nord-coreene.

Anul 2022 a fost marcat de un număr record de tiruri de rachete ale Phenianului care a lansat în martie prima sa rachetă balistică intercontinentală din ultimii cinci ani. O altă rachetă intercontinentală a căzut în largul Japoniei în noiembrie.

Încă trei rachete balistice cu rază scurtă de acţiune au fost trase de Coreea de Nord sâmbătă şi alta duminică în zori. KCNA a evocat "un exerciţiu de tir cu lansatoare de rachete multiple de mărime foarte mare".

"Intenţia este că, dacă Coreea de Nord produce în masă arme nucleare, chiar şi fără a se angaja în provocări agresive, Statele Unite nu vor avea de ales decât să recunoască într-o zi Coreea de Nord drept stat nuclear", a explicat acest analist pentru AFP, relatează Agerpres.

"Mesajul de Anul Nou al lui Kim Jong Un este ceva de genul: hai să ne jucăm cu armele nucleare", a continuat el. În opinia sa, liderul nord-coreean încearcă să arate că "Coreea de Nord nu va cerşi dialog şi că va face presiuni asupra Coreei de Sud şi Statelor Unite, în special asupra Statelor Unite, întărindu-şi puterea sa nucleară".

***

Kim Jong Un a spus deja la sfârşitul lui noiembrie că doreşte să-şi înzestreze ţara cu "cea mai puternică forţă strategică din lume". Cu două luni mai devreme, Coreea de Nord a adoptat o nouă doctrină care făcea "ireversibil" statutul său de putere nucleară şi o autoriza să efectueze o lovitură atomică preventivă în cazul unei ameninţări existenţiale împotriva regimului său.

Seulul şi Washingtonul cred că Phenianul are intenţia de a efectua în curând un nou test nuclear, care ar fi al şaptelea din istoria sa şi primul din 2017.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel