Kievul spune că trei secole de istorie vor fi date peste cap iar după război Ucraina va decide soarta Rusiei

Darius Muresan |
Data publicării:
Imagine distribuită propagandistic de Moscova pentru a promova războiul din Ucraina, sub semnul „Z” - simbolul invaziei Ucrainei. Foto: Ministerul Apărării din Rusia
Imagine distribuită propagandistic de Moscova pentru a promova războiul din Ucraina, sub semnul „Z” - simbolul invaziei Ucrainei. Foto: Ministerul Apărării din Rusia

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, consideră că, în viitor, soarta Rusiei va fi determinată de Ucraina, ca parte a Europei.

După trei sute de ani, potrivit ministrului, istoria este dată peste cap.

"Dacă înainte, Rusia, ca imperiu, a determinat soarta Ucrainei în afara Europei, acum, Ucraina, ca parte a Europei, va determina soarta Imperiului Rus. De fapt, trei sute de ani de istorie se vor întoarce cu susul în jos", a remarcat, citat de Rador,  şeful diplomaţiei ucrainene.

Potrivit lui Dmitro Kuleba, în trecut, Imperiul Rus a fost creat de francezi, germani şi ucraineni. "Iar acum trebuie să decidem împreună ce să facem cu acesta (Imperiul Rus, n.r.) în continuare", a notat ministrul, într-un mesaj video postat pe Instagram. Totodată, Kuleba a subliniat că opinia sa nu reprezintă poziţia oficială a Ucrainei.

 

Războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei

 

Rusia a generat pe data de 24 februarie 2022 cea mai mare criză de securitate din Europa de după cel de-al Doilea Război Mondial.

Invazia la scară largă a Rusiei asupra Ucrainei e primul război de cucerire purtat pe teritoriul Europei după evenimentele celui de-al Doilea Război Mondial.

Invazia barbară a trupelor ruse, împotriva tuturor normelor de drept internațional, s-a dorit a fi o „operațiune militară specială” fulger, pe trei direcții, cu scopul de a „denazifica” și decapita conducerea politică a Ucrainei. Ca urmare a unei rezistențe formidabile a Ucrainei, coroborat cu sprijinul etapizat al Occidentului unit, Rusia s-a văzut nevoită să recalibreze obiectivele invaziei și să se retragă din ofensiva din jurul Kievului, axându-se pe sud-estul Ucrainei.

După ce a ocupat teritorii uriașe și a anexat ilegal patru regiuni, Lugansk, Donețk, Zaporojie și Herson (fără măcar să le controleze în totalitate), în luna septembrie o contraofensivă fulminantă a Ucrainei a împins trupele ruse pe partea cealaltă a Niprului în sud iar în nord Ucraina a eliberat în Harkov în doar 5 zile tot atâta teritoriu cât a ocupat Rusia în 5 luni.

În prezent situația pe front s-a stabilizat, analizele atrăgând atenția că Rusia pregătește acțiuni militare de amploare în punga Donbas. 

În contextul în care trupele ruse de ocupație controlează doar 53% din Donețk și aproximativ 97% din Lughansk, se așteaptă o ofensivă pentru a încercui în Donbas forțele ucrainene și a ocupa în întregime cele două oblasturi, urmând ulterior „eliberarea” regiunilor Zaporojie și Herson, anexate și ele. Analiștii atrag atenția că în scenariul nefericit al unei victorii militare în sud-estul Ucrainei, Federația Rusă va avansa către Gurile Dunării și va încerca ruperea accesului Ucrainei de Marea Neagră prin ocuparea Odesei, obiectiv aflat pe agenda militară a planificatorilor ruși.

În fața invaziei ruse ce ține de aproape un an și a crimelor de război fără precedent săvârșite de ruși în Europa în ultimii 80 de ani, Ucraina, care își joacă pe câmpul de luptă propria existență, a beneficiat de sprijin major militar din partea Occidentului unit.

CITEȘTE ȘI: Cum s-a transformat blitzkrieg-ul Rusiei de 10 zile într-un război de secol XX. Lecții preliminare din războiul ruso-ucrainean

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel