Kievul acuză: Zeci de mii de soldați ruși, la frontiera cu Ucraina

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Armata rusă
Armata rusă

Ambasadorul Kievului la Naţiunile Unite, Vladimir Ielcenko, spune că Rusia a concentrat peste 87.000 de militari la frontiera sa cu Ucraina.

Declarația a fost făcută la o reuniune a Consiliului de Securitate consacrată împlinirii a patru ani de la semnarea în februarie 2015 a acordurilor de la Minsk, destinate să pună capăt conflictului din estul Ucrainei.

În acest context, reprezentantul permanent al Ucrainei la ONU a subliniat că în zonele controlate de separatiştii proruşi în Donbas (estul ucrainean) se află în prezent 35.000 de rebeli.

'Partea rusă propune o abordare foarte selectivă în privinţa aplicării acordurilor de la Minsk, punând accentul pe elementele politice în propria interpretare. Cu toate acestea, ea ignoră complet angajamentele sale în domeniile securităţii şi umanitar', a afirmat oficialul ucrainean, în contextul în care Kievul şi Occidentul acuză Moscova că-i sprijină cu forţe şi armament pe rebelii separatişti din estul Ucrainei, ceea ce partea rusă neagă.

Totodată, şeful misiunii permanente a Ucrainei la ONU spune că numărul total al efectivelor grupului de atac de-a lungul graniţei ruso-ucrainene (inclusiv în imediata vecinătate a teritoriilor ocupate din Donbas şi Crimeea) se cifrează la 87.750 de militari ruşi.


ONU și-a exprimat dezamăgirea privind lipsa de progres în rezolvarea crizei


Anterior, şeful Departamentului pentru relaţii cu presa din cadrul Ministerului Apărării ucrainean, Aleksei Cernobai, declarase pentru Unian că Rusia a desfăşurat cel puţin 28 de batalioane tactice în apropiere de frontiera cu Ucraina, grupuri formate din militari angajaţi prin contract şi echipaţi cu arme moderne.

În cadrul reuniunii Consiliului de Securitate consacrate situaţiei din Ucraina, un responsabil ONU şi-a exprimat dezamăgirea faţă de lipsa de progrese în situaţia din estul ucrainean, în special din cauza nerealizării acordurilor de la Minsk, conform Xinhua. 'La patru ani de la adoptarea lor, acordurile de la Minsk rămân singurul cadru convenit pentru o pace negociată în estul Ucrainei', a subliniat Miroslav Jenca, asistentul secretarului general al ONU pentru afaceri politice, adăugând că, deşi eforturile diplomatice ale ţărilor din formatul Normandia (Germania, Franţa, Ucraina şi Rusia) continuă, prevederile acordurilor de la Minsk rămân în mare măsură neimplementate, inclusiv securitatea şi apectele politice cheie.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel