KGB-ul din Belarus susține că a dejucat un asasinat asupra opozantei Tihanovskaia iar Lukaşenko acuză trei state de orchestrarea protestelor

Tudor Curtifan / 10 aug 2020 / 21:59

Serviciu naţional de securitate (KGB) a anunțat că a împiedicat o tentativă de asasinat la adresa opozantei Svetlana Tihanovskaia. Totodată, protestele violente au continuat pentru a doua seară în Belarus.

Şeful serviciului de securitate al statului a declarat că a împiedicat o tentativă de asasinat la adresa principalei opozante a preşedintelui Lukaşenko, Svetlana Tihanovskaia, relatează canalul de televiziune ONT și agenția Tass.

Opoziția din Belarus a făcut mai multe apeluri, liderii opozanți anunțând că se tem pentru viața lor.

Tot azi, Lukașenko a acuzat trei state de orchestrarea mișcărilor de protest din Belarus. Într-un interviu oferit publicației de stat BelTA, și citat de Tass, președintele din Belarus a acuzat Polonia, Cehia și Marea Britanie de orchestrarea protestelor.

Președintele statului a subliniat că a urmărit operațiunea de orchestrare în calitate de fost ofițer de informații și i-a comparat pe protestatari cu niște „oi”.

Lukașenko susține că deține informații potrivit cărora cetățeni polonezi, ruși și ucraineni au încercat să ia parte la proteste. 

Pe de altă parte protestele violente au continuat și în seara aceasta. Agerpres semnalează că unii dintre protestatari au fost loviţi cu bastoane de forţele de ordine iar peste 30 de persoane au fost reţinute.

Preşedintele în exerciţiu al Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, a câştigat alegerile desfăşurate duminică, obţinând 80,23% din voturi, a anunţat luni Comisia Electorală Centrală, citând rezultatele preliminare ale unui scrutin tensionat, marcat de violenţe şi acuzaţii de fraude electorale, notează Reuters şi AFP.

Svetlana Tihanovskaia, o fostă profesoară de engleză devenită principalul rival al lui Lukaşenko în alegerile prezidenţiale, a întrunit 9,9% din voturi, a indicat Comisia.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy