Un prototip al KF-21 (KF-X), avionul de generația a V-a dezvoltat de Coreea de Sud, a lansat cu succes o rachetă IRIS-T

DefenseRomania Team |
Data publicării:

Compania germană Diehl Defence a anunțat la 17 mai 2024 că avionul KF-21 al companiei Korea Aerospace Industries (KAI), o aeronavă de vânătoare de generația 4 ++, aflată încă în curs de dezvoltare, a finalizat cu succes primul test de tragere cu racheta ghidată aer-aer cu rază scurtă de acțiune IRIS-T (AIM-2000). Această etapă importantă a fost realizată în colaborare cu Diehl Defence, marcând un moment cheie în cadrul programului avionului de luptă KF-21, cea mai ambițioasă inițiativă de până acum a Coreei de Sud în materie de avioane de luptă.

Testarea cu succes a rachetei IRIS-T în această lună urmează realizărilor anterioare din cadrul programului. În urma primului zbor al aeronavei la începutul anului trecut, în mai 2023 a fost efectuat un test sigur de separare, care a implicat lansarea în zbor a unei rachete Meteor de la MBDA.

La testul recent din mai 2024, racheta desemnată de radarul AESA de la bord, a reușit să angajeze cu succes o dronă țintă. Acest test cuprinzător nu numai că a demonstrat capacitatea avionului KF-21 de a lansa muniţie, dar a prezentat, de asemenea, performanța rachetei IRIS-T.

Youtube video image

KAI KF-21 Boramae, un avion de vânătoare multi-rol dezvoltat de Korea Aerospace Industries, simbolizează ambiția și măiestria tehnologică a Coreei de Sud în domeniul aviației militare.

Prototipul a fost prezentat în 2021 și și-a încheiat cu succes zborul inaugural la 19 iulie 2022. KF-21 urmează să fie declarat operațional până în 2026, aliniindu-se la calendarul estimat începând cu anul 2019.

KF-21 Boramae este un avion stealth de nouă generație care combină elemente ale unui avion de vânătoare de generația a V-a. Deși inițial avioanele au fost destinate să fie produse ca aeronave de generația a V-a, prima aeronavă care a ieșit de pe linia de producție, conform specificaţiilor este de generaţia 4++.

Dar, conform producătorului, după o serie de alte lucrări planificate de actualizare, aeronava va devenit una de generația a V-a.

Acest proiect important a necesitat o investiție substanțială de aproximativ 8.800 de miliarde de woni, aproximativ echivalentul a 7,56 miliarde de dolari americani. Costul per unitate pentru KF-21 este estimat la 50 de milioane de dolari americani.

Din punct de vedere tehnic, KF-21 este echipat cu două motoare turbojet F414-400K. Are o anvergură a aripilor de 11,2 metri, o lungime de 16,9 metri și o înălțime de 4,7 metri. Greutatea maximă la decolare a aeronavei se ridică la 25,5 tone.

Capabil să atingă viteze de până la 2.250 de kilometri pe oră, KF-21 are o rază de acțiune operațională de 1.000 de kilometri. Este proiectat să fie înarmat cu până la patru rachete Meteor, planurile de echipare a aeronavei cu acestea urmând să înceapă luna viitoare.

Din 2017, KAI și Diehl Defence au lucrat îndeaproape pentru a realiza o integrare perfectă a IRIS-T, cunoscută ca fiind cea mai avansată rachetă aer-aer cu rază scurtă de acțiune din Europa. Eforturile lor de colaborare au dus la acest succes notabil. Helmut Rauch, CEO al Diehl Defence, și-a exprimat felicitările față de KAI pentru performanțele excepționale obținute în dezvoltarea programului KF-21 și mândria sa față de rolul pe care l-a jucat Diehl Defence cu racheta IRIS-T.

Această lansare directă de la bordul unui KF-21 marchează, de asemenea, o etapă importantă pentru programul IRIS-T, demonstrând compatibilitatea să atât cu avioanele de luptă vechi, cât și cu cele moderne. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel