Kazahstanul vrea acum să cumpere avioane Rafale, după ce a scos la licitație MiG-29 și MiG-31

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Franța continuă să se extindă pe piețele din țările post-sovietice, ceea ce duce la oportunitati foarte interesante pentru industria sa militara. În timpul vizitei președintelui francez Emmanuel Macron în Kazahstan, în perioada 29-30 octombrie 2023, au fost semnate sase contracte importante, inclusiv pentru furnizarea de radare Ground Master 400. Se pare că, în timpul acestei vizite, s-a discutat, de asemenea, despre intersul Kazahstanului de a cumpăra avioane franceze Rafale.

Cu toate acestea, numărul de aeronave pe care Kazahstanul dorește să le cumpere și calendarul livrărilor nu au fost încă dezvăluite. Acest lucru este afirmat în publicația franceză La Tribune cu referire la un o sursă oficială din cadrul complexului militar-industrial francez, Michel Cabrol.

Analiştii publicaţiei Defence Express au ţinut să precizeze că acest raport interesant despre intenţia Kazahstanului de a cumpăra un Rafale a venit la scurt timp după un alt raport interesant - Kazahstanul a scos la licitație până la 120 de avioane de luptă, cum ar fi Su-24 și MiG-27, MiG-29 și chiar MiG-31.

Planul de a organiza o licitație pentru vânzarea de avioane scoase din uz a fost anunțat de presă kazahă la jumătatea lunii octombrie 2023, dar până în prezent nu au apărut alte informaţii. Cu toate acestea, intenţia autorităţilor din Kazahsta era de a vinde avioane care nu mai pot fi utilizate în scopul pentru care au fost destinate și, prin urmare, sunt bune doar pentru a dezasamblate.

Cele mai moderne aeronave aflate în dotarea Forțelor Aeriene din Kazahstan sunt în număr 23 de avioane Su-30SM, primite în mai multe loturi în perioada 2015-2022, iar încă o aeronavă de acest tip a fost pierdută într-un accident.

Cu toate acestea, este puțin probabil ca Ministerul apărării din Kazahstan să vrea să înlocuiască avioanele rusești Su-30SM cu Rafale, mai degrabă ar putea fi vorba de înlocuirea MiG-29 și MiG-31 care au fost deja scoase la licitație.

În același timp, Kazahstanul are deja experiență în achiziționarea de avioane occidentale, deoarece deţine 8 aeronave de transport C295 fabricate de Airbus, iar în 2024, se așteaptă să fie livrat primul din cele două avioane de transport A400M, al cărui contract a fost semnat în 2021.

Anterior, Defence Express a mai relatat că Uzbekistanul, care are 12 MiG-29 în serviciu și 26 de Su-27 în depozit, vrea să devină cumpărător de avioane Rafale.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel