Josep Borrell se apără după vizita la Moscova și acuzele de „dezastru diplomatic”

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Josep Borrell, șeful diplomației europene, și Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Federației Ruse
Josep Borrell, șeful diplomației europene, și Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Federației Ruse

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, şi-a apărat sâmbătă controversata vizită în Rusia şi a pledat pentru menţinerea dialogului cu Moscova, adăugând că diplomaţi europeni au fost în contact cu avocaţii opozantului rus Aleksei Navalnîi, aflat în închisoare, notează Agerpres, care citează AFP. Vizita lui Borrell și conferința comună cu Serghei Lavrov, în care omologul său rus a criticat în termeni duri UE, a divizat Europa.

"Canalele diplomatice trebuie să rămână deschise, nu numai pentru a dezamorsa crizele sau incidentele, dar şi pentru a avea schimburi directe, pentru a transmite mesaje ferme şi sincere, mai ales atunci când relaţiile sunt departe de a fi satisfăcătoare", a afirmat el într-un comunicat.

Europa a criticat vehement decizia unui tribunal rus, în această săptămână, de a-l condamna la aproape trei ani de închisoare pe activistul anticorupţie în vârstă de 44 de ani, precum şi represiunea împotriva manifestanţilor pro-Navalnîi care a dus la arestarea a peste 10.000 de persoane în ultimele săptămâni.

CITEȘTE ȘI: Siegfried Mureşan critică în termeni duri vizita lui Borrell la Moscova: Conferința comună, un monolog a lui Lavrov

 

Vizita lui Borrell la Moscova a fost criticată vehement 



Dar, în ciuda indignării suscitate de situaţia lui Navalnîi, vizita lui Josep Borrell a divizat statele membre ale UE.

Moscova a anunţat expulzarea unor diplomaţi polonezi, germani şi suedezi, la numai câteva ore după ce Josep Borrell s-a întâlnit cu omologul său rus, Serghei Lavrov, pentru a discuta despre relaţiile bilaterale.

Rusia i-a acuzat pe diplomaţii respectivi că au participat la mitinguri "ilegale pe 23 ianuarie" în sprijinul lui Navalnîi. Ţările UE au negat ferm orice vină din partea lor.

Josep Borrell a informat că le va prezenta un raport miniştrilor de externe din cele 27 de state membre pe 22 februarie şi că liderii UE vor discuta despre relaţiile tensionate cu Moscova cu prilejul unui summit în martie.

Diplomaţii UE "au rămas în contact" cu avocaţii lui Navalnîi în cursul vizitei de două zile, a indicat comunicatul lui Josep Borrell, fără să ofere mai multe detalii ori să abordeze problema unor posibile noi sancţiuni împotriva Rusiei.

Josep Borrell a vizitat, de asemenea, locul unde opozantul Boris Nemţov a fost asasinat la Moscova în urmă cu şase ani, potrivit comunicatului citat de AFP.

CITEȘTE ȘI: Dan Dungaciu: Din închisorile rusești nu te scoate nimeni. O rușinoasă decizie a Europei în relația cu Rusia și China

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel