Javelin sau NLAW: Ce sistem de rachete antitanc distruge mai bine vehiculele blindate ruseşti?

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Containere cu sisteme de rachete antitanc Javelin şi NLAW, livrate către Forţele Armate Ucrainene la începutul lunii martie. Sursa Fotot: Twitter - Ukraine Weapons Tracker.
Containere cu sisteme de rachete antitanc Javelin şi NLAW, livrate către Forţele Armate Ucrainene la începutul lunii martie. Sursa Fotot: Twitter - Ukraine Weapons Tracker.

De la începutul agresiunii militare ruse asupra Ucrainei, militarii ucraineni au demonstrat în fiecare zi că atât sistemul american Javelin, cât și sistemul suedez NLAW sunt două arme antitanc excelent de precise şi utile pentru distrugerea vehiculelor militare ruseşti. 

Cu toate acestea, analiştii militari ucraineni i-au întrebat pe soldaţii care dintre cele două sisteme este mai eficient împotriva vehiculelor blindate ruseşti.

Potrivit publicaţiei ucrainene Defense Express, Anatoli, un militar ucrainean din cadrul Brigăzii Montane de Asalt 128 din Transcarpatia, a spus că a fost instruit înainte de război să opereze ambele tipuri de sisteme de rachete antitanc (ATGM), iar ulterior a fost trimis pe front.

În ceea ce privește utilitatea şi eficienţa celor două ATGM-uri, Anatoli precizează următoarele: ambele sisteme de rachete sunt foarte eficiente și dacă sunt îndreptate în mod corespunzător către țintă o pot distruge cu uşurinţă.

În același timp, susține că celebrele ’’grătare’’, acele sisteme improvizate pe care ruşii le-au instalat pe turelele tancurilor şi transportoarelor blindate, nu au reușit să facă față acestor sisteme de rachete.

Sunt adesea întrebat care sisteme de rachete antitanc este mai bun – NLAW sau Javelin. Voi spune din experiență că cel mai bine este să le folosești împreună. NLAW este foarte bun pentru a fi utilizat la distanță mică – de la 20 la 600 de metri, deci este indispensabil în lupta din zonele urbane și rurale (orașe și sate), iar Javelin este foarte bun pe distanţe cuprinse între 1 şi 2,5 kilometri, adică în aer liber", spune Anatoli.

El adaugă că militarilor ruşi le este foarte frică de aceste arme și aproape că nu avansează în teren mai de loc unde ştiu că armata ucraineană folosește aceste sisteme de rachete antitanc, pentru că ,,ei știu că dacă deschidem focul, rachetă va distruge ținta și întregul echipaj va muri".

Chiar dacă Anatoli nu face precizări cu privire la sistemul ucrainean de rachete antitanc Stungna-P, mulţi militari ucraineni care au utilizat deja acest sistem în luptă se declară mulţumiţi de performanţele acestuia.

De când a început agresiunea militară rusă asupra Ucrainei, pe 24 februarie, cele mai utilizate arme de către militarii ucraineni, în lupta lor cu forţele ruse de ocupaţie, au fost sisteme de rachete antitanc de diferite tipuri, în special cele oferite de statele occidentale ca parte a unor pachete de asistenţă militară.

Cu toate acestea, sistemul de rachete antitanc Stugna-P, fabricat integral de biroul ucrainean de proiectare a tehnicii militare „Luch”, a ajuns să fie foarte apreciat de către militarii ucraineni, deoarece cu ajutorul acestuia distrug cu destul de multă uşurinţă tehnică militară rusă, în special tancurile.

De amintit că, cea mai recentă reuşită pe care militarii ucraineni au înregistrat-o cu un sistem avansat de rachete antitanc Stugna-P a fost doborârea unui elicopter de atac Kamov Ka-52 „Alligator” al Forțelor Aeriene Ruse.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel