Italia va conduce misiunea europeană ”Aspides” pentru siguranța navigației din Marea Roșie

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Ministrul Apărării Guido Crosetto a declarat vineri că Uniunea Europeană a cerut Italiei să preia „comanda tactică” a misiunii ”Aspides” pe care UE o va institui pentru a asigura siguranța navigației navelor comerciale în Marea Roșie, relatează Anadolu.

Crosetto a menționat că sarcina importantă și urgentă a operațiunii Aspides este de a garanta siguranța navigației navelor comerciale în Marea Roșie. Ministrul a subliniat că atribuirea acestei sarcini Italiei reprezintă ”o nouă recunoaștere a profesionalismului marinei italiene”.

La 1 februarie, Crosetto a spus în fața Comisiei de apărare a parlamentului italian că dorește să trimită cel puțin o navă italiană care va îndeplini misiunea timp de 12 luni, iar parlamentarii au în vedere trimiterea unui element aerian pentru a îndeplini sarcini de supraveghere și de colectare a datelor.

Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe, Josep Borrell, a anunțat la 1 februarie că misiunea UE de a combate atacurile Houthi susținuți de Iran în Yemen va începe cel târziu pe 19 februarie.

Misiunea Aspides a UE va contribui la asigurarea liberei navigații și siguranței traficului comercial.

„Importanța și urgența Operațiunii Aspides, care va contribui la garantarea liberei navigații și siguranței traficului comercial în Marea Roșie, au determinat Apărarea Italiei să-și asigure imediat sprijinul. Aceasta este o nouă recunoaștere a angajamentului Guvernului și Apărării și a competenței și profesionalismului Marinei”.

Gruparea teroristă Houthi din Yemen a vizat, în ultimele luni, nave din Marea Roșie deținute sau operate de companii israeliene sau care importau și exportau mărfuri din Israel.

Odată cu escaladarea tensiunilor din cauza atacurilor aeriene comune ale SUA și Marea Britanie asupra țintelor mișcării din Yemen, Houthii au anunțat că consideră toate navele americane și britanice ca ținte militare.

Coaliția condusă de SUA a desfășurat periodic atacuri aeriene care vizează „locații Houthi” în anumite părți ale Yemenului, începând cu 12 ianuarie, ca răspuns la atacurile din Marea Roșie.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel