Italia se alătură statelor care donează arme Ucrainei. Livrarea ar urma sa fie făcută prin România sau Polonia

Cătălin Costea |
Data actualizării: | Data publicării:

Italia s-a alăturat țărilor care promit arme Ucrainei, în timp ce vecina noastră continuă să se apere de invazia Rusiei. Angajamentul Romei a face ca numărul de națiuni care vor asigura echipament militar și finanțare Kievului să ajungă la cel puțin 12, incluzând Statele Unite și Canada.

Cabinetul italian a semnat o măsură prin care se autorizează expedierea de rachete sol-aer Stinger și sisteme antitanc Milan sau Panzerfaust. Mass-media italiană a susținut că inclusiv rachetele Spike, de fabricație israeliană, vor fi incluse în pachet, însă o sursă din domeniul apărării a precizat că este îndoielnic, deoarece Israelul va trebui să aprobe utilizarea acestora și este puțin probabil să o facă.

Printre alte arme de pe lista italiană, care va trebui aprobată de parlament săptămâna aceasta, se numără și mitraliere Browning, MG și sisteme de apărare împotriva dispozitivelor explozive improvizate (anti-IED), potrivit Defense News.

Transportul ar putea fi efectuat cu aeronave până în România sau Polonia, iar ulterior livrat peste graniță către Ucraina.

Între timp, Germania s-a aliniat și ea acestui demers și a decis să trimită 1.000 de arme antitanc, 500 de rachete Stinger, nouă obuziere și 14 vehicule blindate în Ucraina.

Suedia s-a angajat să trimită 5.000 de arme antitanc, în timp ce Finlanda trimite 1.500 de lansatoare de rachete și 2.500 de puști de asalt.

Norvegia își schimbă, de asemenea, politica de a nu aproviziona țările combatante cu armament, și va livra Ucrainei până la 2.000 de arme antitanc M72. „Norvegia are politici stricte în ceea ce privește exporturile de echipamente militare, dar Ucraina se confruntă acum cu circumstanțe extraordinare”, a spus premierul Jonas Gahr Stoere.

Țările de Jos vor trimite, de asemenea, 200 de rachete Stinger în urma unei cereri specifice către Uniunea Europeană pentru arma sol-aer.

La rândul său, UE a creat un fond de 450 de milioane de euro (504 de milioane de dolari) pentru a rambursa statelor membre armele pe care le trimit în Ucraina.

Șeful UE pentru politică externă, Josep Borrell, a numit această mișcare „un punct de cotitură în istoria integrării europene”.

Descriind decizia Italiei de a trimite arme, ministrul italian al apărării Lorenzo Guerini a declarat: „Acesta este un răspuns important care indică un semn al solidarităţii concrete pentru Ucraina. Cine a vrut să ne despartă a fost dezamăgit. NATO este mai puternică, Europa este mai unită.”

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel