Italia se alătură inițiativei de construcție a Noului Drum al Mătăsii

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Premierul Italiei, Giuseppe Conte
Premierul Italiei, Giuseppe Conte

Italia şi China vor intra într-o "nouă eră" a cooperării, cu aşa-numita iniţiativă Belt and Road (BRI, Noul Drum al Mătăsii) şi cu alte proiecte, a declarat miercuri preşedintele chinez Xi Jinping, cu prilejul apropiatei sale vizite de stat în Italia, informează dpa.

Italia este hotărâtă să devină prima ţară din G7 care se va ralia iniţiativei BRI, un proiect de anvergură prin care se urmăreşte dezvoltarea de noi rute pe mare şi pe uscat între China, Eurasia şi Africa.

Premierul Italiei, Giuseppe Conte, a anunțat marți că Italia va deveni prima țară din Grupul celor șapte națiuni care să se alăture inițiativei ambițioase a Chinei, denumită Belt and Road.

,,Cu această vizită, doresc să stabilesc, împreună cu liderii italieni, punctele de orientare pentru relaţiile noastre bilaterale, pentru a le conduce spre o nouă eră", a spus Xi într-un editorial pentru cotidianul italian Corriere della Sera.

,,Suntem gata, împreună cu partenerii italieni, să construim Belt and Road - Noul Drum al Mătăsii", a spus el, salutând legăturile "istorice, culturale şi geografice" dintre Roma şi Beijing.

Xi a subliniat perspectivele investiţiilor chineze în Italia ,,în scopul creării unei noi ere pentru BRI în astfel de sectoare precum construcţia de nave maritime, aviaţia, aeronautica şi cultura".

Liderul chinez, care se va afla în Italia de joi până sâmbătă, a omagiat moştenirea istorică a Romei Antice şi Renaşterii italiene.

Într-o notă mai ludică, el a declarat totodată că "tinerilor chinezi le plac pizza şi tiramisu".

Oficiali ai SUA şi ai UE şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu intenţia Italiei de a se ralia BRI, pe fondul temerilor că acest lucru îi va prmite Chinei să-şi consolideze poziţiile chiar în inima Europei. 

Semnătura Italiei va fi considerată o legitimare majoră a proiectului care prevede căi rutiere și maritime pentru a lega China de Europa. Un oficial de la Casa Albă a avertizat Italia împotriva semnării acordului, numind inițiativa Belt and Road un ,,proiect vanitos" al chinezilor, potrivit Associated Press.

Guvernele europene au refuzat să semneze o declarație comună privind inițiativa Chinei la un forum care a avut loc anul trecut la Beijing. Acestea au susținut că proiectul chinezesc nu dispune de standarde privind finanțarea și transparența.


DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel