Italia certifică portavionul ITS Cavour pentru utilizarea aeronavelor F-35B

Cătălin Costea |
Data publicării:

Pe 13 februarie, portavionul italian ITS Cavour (CVH 550) a ajuns în SUA, la Baza Navală Norfolk, pentru activitatea de certificare a decolării și aterizării în siguranță a aeronavei cu decolare scurtă și aterizare verticală F-35B de pe, respectiv pe, puntea sa de zbor.

”Sprijinirea aliaților noștri italieni în certificarea portavionului lor mărește experiența noastră colectivă în materie de siguranță și abilități de luptă”, a declarat sâmbătă Andrew Lewis, comandantul Flotei a doua a SUA.

Potrivit informațiilor furnizate de Forțele Navale americane, o echipă de aproximativ 200 de persoane din cadrul Forței de testare integrată a F-35 Pax River, sosită de la Baza aeronavală Patuxent River din Maryland și compusă inclusiv din piloți de testare și ingineri, va fi prezentă la bordul navei pentru a efectua testele de zbor.

Testarea face parte din certificarea ”Gata pentru operații” solicitată de Italia. Marina italiană a cumpărat 15 avioane F-35B, iar portavionul este așteptat să primească prima aeronavă în aprilie. Potrivit atașatului naval al Ambasadei Italiei la Washington, Gianfranco Vizzini, echipajul portavionului va desfășura șase săptămâni de antrenament pentru a deveni calificat în exploatarea avionului F-35B.

De asemenea, un ofițer de presă al Flotei a doua americane a declarat că se așteaptă ca echipajul portavionului să rămână la bordul navei pe întreaga durată a desfășurării testelor, din cauza restricțiilor pandemiei de COVID-19. De altfel, portavionul ar fi trebuit inițial să ajungă în SUA în octombrie 2020, direct la Baza aeronavală din Maryland, însă programul a fost decalat din cauza situației pandemice din SUA.

În cadrul deplasării sale spre SUA, ITS Cavour a fost întâmpinat în vestul Atlanticului de distrugătorul american USS Stout (DDG 55) cu care a efectuat în perioada 10-12 februarie un exercițiu de interoperabilitate cu sprijinul Carrier Air Wing (CVW) 7 și Patrol and Reconnaissance Wing (CPRW) 11. Activitățile specifice au inclus manevrarea integrată a navei, episoade de luptă de suprafață cu participarea avioanelor P-8, apărarea aeriană și control al interceptării aeriene cu participare avioanelor F/A-18 și situații de interoperabilitate C5I (comandă, control, comunicații, computere, informații și luptă).

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel