Italia certifică portavionul ITS Cavour pentru utilizarea aeronavelor F-35B

Cătălin Costea / 17 feb 2021 / 17:37

Pe 13 februarie, portavionul italian ITS Cavour (CVH 550) a ajuns în SUA, la Baza Navală Norfolk, pentru activitatea de certificare a decolării și aterizării în siguranță a aeronavei cu decolare scurtă și aterizare verticală F-35B de pe, respectiv pe, puntea sa de zbor.

”Sprijinirea aliaților noștri italieni în certificarea portavionului lor mărește experiența noastră colectivă în materie de siguranță și abilități de luptă”, a declarat sâmbătă Andrew Lewis, comandantul Flotei a doua a SUA.

Potrivit informațiilor furnizate de Forțele Navale americane, o echipă de aproximativ 200 de persoane din cadrul Forței de testare integrată a F-35 Pax River, sosită de la Baza aeronavală Patuxent River din Maryland și compusă inclusiv din piloți de testare și ingineri, va fi prezentă la bordul navei pentru a efectua testele de zbor.

Testarea face parte din certificarea ”Gata pentru operații” solicitată de Italia. Marina italiană a cumpărat 15 avioane F-35B, iar portavionul este așteptat să primească prima aeronavă în aprilie. Potrivit atașatului naval al Ambasadei Italiei la Washington, Gianfranco Vizzini, echipajul portavionului va desfășura șase săptămâni de antrenament pentru a deveni calificat în exploatarea avionului F-35B.

De asemenea, un ofițer de presă al Flotei a doua americane a declarat că se așteaptă ca echipajul portavionului să rămână la bordul navei pe întreaga durată a desfășurării testelor, din cauza restricțiilor pandemiei de COVID-19. De altfel, portavionul ar fi trebuit inițial să ajungă în SUA în octombrie 2020, direct la Baza aeronavală din Maryland, însă programul a fost decalat din cauza situației pandemice din SUA.

În cadrul deplasării sale spre SUA, ITS Cavour a fost întâmpinat în vestul Atlanticului de distrugătorul american USS Stout (DDG 55) cu care a efectuat în perioada 10-12 februarie un exercițiu de interoperabilitate cu sprijinul Carrier Air Wing (CVW) 7 și Patrol and Reconnaissance Wing (CPRW) 11. Activitățile specifice au inclus manevrarea integrată a navei, episoade de luptă de suprafață cu participarea avioanelor P-8, apărarea aeriană și control al interceptării aeriene cu participare avioanelor F/A-18 și situații de interoperabilitate C5I (comandă, control, comunicații, computere, informații și luptă).

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy