Italia cere ONU „răspunsuri clare” după asasinarea ambasadorului ei. Rebelii hutu neagă crima și dau vina pe Armatele din Congo și Rwanda

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Armata congoleză, sursă foto: Captură video a unui material publicat de AfricaNews.com
Armata congoleză, sursă foto: Captură video a unui material publicat de AfricaNews.com

Italia cere ONU deschiderea unei anchete şi "răspunsuri clare" după moartea ambasadorului său în Republica Democrată Congo (RDC) în atacul asupra unui convoi al Programului Alimentar Mondial (PAM), a declarat miercuri şeful diplomaţiei italiene, potrivit Agerpres, care citează France Presse.

"Am cerut în mod oficial PAM şi ONU să deschidă o anchetă pentru a face lumină asupra celor întâmplate, motivelor care justifică punerea în aplicare a sistemului de securitate şi cine este responsabil pentru aceste decizii", a declarat Luigi Di Maio în faţa deputaţilor.

"Am explicat de asemenea că aşteptăm, cât mai repede posibil, răspunsuri clare şi cuprinzătoare", a adăugat el.

Ambasadorul Luca Attanasio, în vârstă de 43 de ani, a murit după ce a fost împuşcat când convoiul PAM cu care se deplasa a fost prins într-o ambuscadă în provincia Nord-Kivu (est), lângă graniţa cu Rwanda. Garda sa de corp italiană, carabinierul Vittorio Iacovacci, şi un şofer congolez al PAM, Moustapha Milambo, au fost de asemenea ucişi.

Nord-Kivu este considerată una dintre cele mai periculoase zone ale RDC, la marginea Parcului Naţional Virunga. Însă potrivit responsabililor umanitari, drumul pe care circula convoiul nu necesita o escortă.

"Ne aşteptăm ca agenţia să furnizeze un raport detaliat cu privire la orice element util legat de programul vizitei şi măsurile de securitate adoptate pentru a proteja delegaţia", a insistat Di Maio.

Di Maio a adăugat că, deşi ambasadorul putea decide singur modalităţile deplasărilor sale în ţară, organizarea acestei călătorii în estul RDC era responsabilitatea exclusivă a PAM.

"Misiunea a avut loc la invitaţia Naţiunilor Unite. Deci şi călătoria cu maşina a avut loc în cadrul organizării planificate de PAM", a insistat ministrul.

El a subliniat că parchetul din Roma a deschis o anchetă şi a trimis la faţa locului o echipă de anchetatori aparţinând unui corp special de carabinieri, ROS.

Corpul diplomatului şi cel al tânărului carabinier au ajuns marţi seară la Roma la bordul unui avion militar, un Boeing 767, în sicrie acoperite cu steagul italian. Prim-ministrul Mario Draghi şi Luigi Di Maio se aflau pe aeroportul Ciampino pentru a o întâmpina pe văduva ambasadorului şi pe cele trei fiice ale lor.

 

Rebelii hutu neagă implicarea și dau vina pe Armatele statelor Congo și Rwanda

 

Pe de altă parte, rebelii  hutu din Forţele democratice de eliberare a Rwandei (FDLR) au negat că ar fi autorii atacului de luni în care şi-a pierdut viaţa ambasadorul Italiei în Republica Democratică Congo, în estul acestei ţări. Rebelii au arătat spre responsabilitatea forțelor armate.

Autorităţile de la Kinshasa au acuzat luni FDLR, instalate în estul RD Congo, că sunt responsabile de atacul, descris ca 'terorist' de preşedintele congolez Félix Tshisekedi, în care au murit ambasadorul Luca Attanasio, garda sa de corp italiană, Vittorio Iacovacci, şi un şofer congolez al Programului Alimentar Mondial (PAM), Mustapha Milambo.

Într-un comunicat intrat marţi în posesia AFP, FDLR neagă că ar fi fost 'implicate în atacul din care a rezultat moartea ambasadorului italian şi cer autorităţilor congoleze şi MONUSCO (Misiunea ONU în RDC) să facă întreaga lumină cu privire la responsabilităţile pentru acest asasinat mârşav, în loc să recurgă la acuzaţii pripite'.

Potrivit rebelilor rwandezi, 'convoiul ambasadorului a fost atacat în zona zisă a ''celor trei antene'', aproape de Goma, la frontiera cu Rwanda, nu departe de o poziţie a FARDC (Forţele armate ale RDC) şi a Forţelor rwandeze de apărare' (armata rwandeză).

'Responsabilităţile acestui asasinat mârşav trebuie căutate în rândurile acestor două armate', acuză la rândul lor FDLR.

Drumul naţional 2, unde a fost atacat convoiul, urmează de foarte aproape graniţa rwandeză, într-o zonă montană şi cu pădure deasă, unde frontierele nu sunt etanşe.

Autorităţile congoleze şi rwandeze neagă sistematic orice prezenţă de trupe rwandeze pe teritorul RDC.

Un expert al Barometrului de securitate din Kivu a explicat pentru AFP că 'FDLR sunt în proximitatea locului unde s-a produs atacul. Ţine de domeniul posibilului ca aceşti rebeli rwandezi să fie responsabili de atac', a opinat el. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel