ISW: Mișcările rușilor trădează o ofensivă majoră posibil în Est. Lukașenko spune că Rusia nu are nevoie de ajutor, dar Belarusul e „gata să-și ajute frații”

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Surse din Occident, Ucraina, precum și Rusia indică faptul că Moscova se pregătește să lanseze o nouă ofensivă împotriva Ucrainei, a raportat ISW.

După ce luni, Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a declarat că „nu există indicii” că Rusia ar dori să negocieze o soluție pașnică a conflictului, analiștii de la think tank-ul american ISW spun că toate indiciile duc spre o nouă ofensivă de proporții a Rusiei.

Stoltenberg a menționat luni că Moscova ar putea mobiliza până la 200.000 de soldați și continuă să-și procure arme și muniții prin creșterea producției interne și parteneriate cu Iranul și Coreea de Nord.

”Rusia are aproximativ 326 de mii de militari pe frontul din Ucraina”, avertizează și șeful GUR, Kirillo Budanov.

Între timp, ISW a remarcat că comandantul militar ucrainean Ivan Timociko „a spus că forțele ruse își întăresc gruparea în Donbas și a menționat că forțele ruse vor trebui să lanseze o ofensivă din cauza presiunii interne în creștere pentru a câștiga.

”Declarațiile lui Stoltenberg și Timochko susțin prognoza anterioară a ISW că forțele ruse pun bazele pentru lansarea unei ofensive, probabil în regiunea Luhansk, în lunile următoare”, scrie ISW.

 

Belarusul, greu de convins

 

Armata rusă în Belarus / Foto: GUR

Rusia va semna un acord cu Belarus privind înfiinţarea şi funcţionarea unor centre comune de instruire militară, potrivit unui ordin emis marţi de Putin. 

Totodată, Rusia și Belarus au început un exercițiu de instruire de o săptămână pentru personalul al comandamentului comun al grupării regionale de forţe, a anunțat marți Ministerul Apărării din Belarus.

Antrenamentul face parte din pregătirile pentru exercițiile comune pe care cele două țări le vor desfășura în Rusia în septembrie, a adăugat ministerul belarus în declarația sa.

Canalele neoficiale de monitorizare militară de pe Telegram au raportat că echipamente militare, inclusiv avioane de vânătoare, elicoptere și avioane de transport, au fost expediate din Rusia în Belarus de la începutul anului -- cu opt avioane de vânătoare și patru avioane cargo numai duminică.

 

Lukașenko: Dacă frații noștri ruși au nevoie de ajutor, suntem pregătiți

 

Vorbind în timpul unei vizite de stat la aliatul Rusiei, Zimbabwe, Lukașenko a subliniat că Rusia nu are nevoie de „niciun ajutor” în acest moment.

Întrebat dacă are obligația de a spori sprijinul pentru Moscova din cauza invaziei Ucrainei, el a adăugat:

„Dacă frații noștri ruși au nevoie de ajutor, suntem întotdeauna gata să-l oferim”, a spus el, dar nu a precizat la ce se va referi acel ajutor.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel