Israelul vrea să prevină o criză umanitară în Gaza prin redeschiderea unui alt punct de trecere a frontierei

Foto: IDF
Foto: IDF

Israelul va deschide temporar punctul de trecere a frontierei Eretz pentru a transporta ajutoare către Fâșia Gaza. Portul din orașul israelian Ashdod va fi folosit și pentru transportul ajutoarelor către Fâșia Gaza. Potrivit declarației  premierului israelian Benjamin Netanyahu, măsurile sunt pentru a preveni o criză umanitară în Fâșia Gaza. Casa Albă a salutat această mișcare.

Potrivit unui comunicat citat de serverul ziarului Haaretz, autoritățile israeliene au decis să ia „măsuri imediate” pentru a îmbunătăți situația umanitară din Fâșia Gaza. „Israelul va permite livrarea temporară de ajutor umanitar prin Ashdod și punctul de trecere a frontierei Eretz și o creștere a ajutorului iordanian prin trecerea de la Kerem Shalom”, se arată într-un comunicat emis de Biroul Primului Ministru în această dimineață. „Creșterea ajutorului va preveni o criză umanitară”, a continuat declarația.

Purtătorul de cuvânt al Securității Naționale a SUA, Adrienne Watson, a salutat anunțul privind creșterea ajutorului pentru Fâșia Gaza.

Potrivit acesteia, acum este necesară „implementarea completă și rapidă” a deschiderii punctului de trecere Eretz sau a portului Ashdod pentru ajutorul care merge către Fâșia Gaza. Watson a reamintit, de asemenea, că Biden a cerut măsuri pentru a proteja mai bine civilii și pentru a asigura siguranța lucrătorilor umanitari, într-un apel telefonic cu Netanyahu de joi.

Pentagonul a anunțat joi că continuă să construiască un dig temporar lângă Fâșia Gaza, potrivit AP. Acest lucru ar putea crește și mai mult valoarea ajutorului pentru locuitorii acestui teritoriu palestinian. Echipamentul ar putea fi gata la sfârșitul lunii aprilie sau începutul lunii mai.

Israelul a anunțat mutarea la câteva zile după ce o lovitură a armatei israeliene a ucis luni șapte lucrători ai organizației umanitare World Central Kitchen (WCK). De atunci, alte organizații umanitare au indicat că iau în considerare suspendarea activităților lor în Fâșia Gaza, așa cum a decis să facă WCK.

Organizațiile internaționale și agențiile ONU avertizează asupra unei situații umanitare foarte proaste în Fâșia Gaza. Potrivit estimărilor unor agenții ONU, foametea ar putea izbucni în nordul Fâșiei Gaza până în mai. Potrivit organizațiilor, singura soluție la situația actuală din Fâșia Gaza este creșterea volumului de ajutor care este transportat pe uscat. În schimb, Israelul a susținut că principala problemă nu este cantitatea de ajutor care poate fi transportată în Fâșia Gaza, ci distribuția pe teritoriul palestinian, despre care Israelul spune că are probleme serioase.

Timp de mulți ani, trecerea Eretz a fost practic singurul punct din care a fost posibilă intrarea în Fâșia Gaza din Israel și invers. Trecerea a fost grav avariată pe 7 octombrie, când mișcarea Hamas și aliații săi au atacat teritoriul israelian din jurul Fâșiei Gaza. Potrivit autorităților israeliene, 1.200 de persoane au murit în acest atac terorist și 250 dintre acestea au fost introduse ilegal pe teritoriul palestinian. Potrivit autorităților controlate de Hamas, peste 33.000 de oameni au murit în Fâșia Gaza în timpul ofensivei israeliene.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel