Israelul va înfiinţa o şcoală de pilotaj pentru forţele aeriene greceşti

Eduard Pascu |
Data publicării:

Grecia a încheiat un acord militar cu Israelul care prevede între altele înfiinţarea unei şcoli de pilotaj pentru forţele aeriene greceşti, a anunţat marţi Ministerul israelian al Apărării. Acordul survine pe fondul demersurilor Atenei de a-şi înmulţi partenerii regionali, în contextul tensiunilor cu Turcia, scrie AFP.

Acordul dintre Grecia şi Israel se întinde pe o perioadă de 20 de ani şi are o valoare de "circa 1,9 miliarde de dolari", potrivit ministerului.

Pe lângă şcoala de pilotaj, care va fi creată şi operată de societatea israeliană Elbit Systems, acordul mai prevede achiziţia a zece avioane de antrenament M-346, produse de compania italiană Leonardo Spa şi echipate de Elbit, întreţinerea avioanelor de antrenament T-6 greceşti, furnizarea de simulatoare şi formarea de personal.

Ministrul israelian al apărării Benny Gantz a explicat, citat într-un comunicat, că "este vorba de un parteneriat pe termen lung care va servi intereselor Israelului şi Greciei, va crea sute de locuri de muncă în amândouă ţările şi va favoriza stabilitatea în Mediterana", transmite Agerpres.

Tensiunile s-au acutizat în ultimele luni între Atena şi Ankara, manifestându-se inclusiv prin declaraţii marţiale şi manevre militare. În centrul lor se află revendicarea de către Turcia a dreptului de exploatare a hidrocarburilor dintr-o zonă maritimă pe care Atena o consideră ca ţinând de suveranitatea ei.

Atena şi-a sporit în consecinţă demersurile pentru încheierea de noi parteneriate, inclusiv în domeniul armamentului. În noiembrie, Grecia şi Emiratele Arabe Unite au semnat un parteneriat strategic ce conţine între altele o clauză de asistenţă reciprocă, după ce în august Abu Dhabi a desfăşurat deja în Creta patru avioane F-16, în semn de sprijin pentru Grecia în faţa Turciei.

La mijlocul lui decembrie, parlamentul grec a aprobat achiziţia a 18 avioane de luptă Rafale din Franţa, un acord urmând să fie semnat între cele două ţări în acest sens.

Atena are în vedere şi achiziţia a 20 de avioane nedetectabile F-35 din SUA, a relatat presa greacă, după vizita secretarului de stat american Mike Pompeo, în septembrie.

Washingtonul a exclus Turcia din programul privind F-35, din care Ankara prevedea să cumpere 100 de exemplare, ca reacţie la achiziţia de către aceasta a sistemului de apărare antiaeriană rusă S400.

Citește și: Elbit și Avioane Craiova vor moderniza avioanele IAR-99

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel