Israelul și-a chemat în țară toată misiunea diplomatică din Turcia după discursul lui Erdogan de o duritate fără precedent împotriva Israelului și Occidentului

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan, în timpul manifestației de amploare pro-palestiniene de la Istanbul. Foto: Președinția Turciei
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan, în timpul manifestației de amploare pro-palestiniene de la Istanbul. Foto: Președinția Turciei

Ministrul israelian de externe spune că a rechemat în țară toți reprezentanții diplomatici din Turcia și că va reevalua relațiile dintre Israel și Turcia, conform Reuters.

Decizia autorităților israeliene vine după ce președintele turc Recep Tayyip Erdoğan a organizat un mare miting la Istanbul, astăzi, în cadrul căruia a condamnat Israelul și a încercat să „spele“ organizația Hamas.

În timpul mitingului Erdogan a declarat răspicat din nou că Hamas „nu e o organizație teroristă”, a înflăcărat mulțimea și a precizat că „Israelul este un ocupant căruia Turcia nu îi datorează nimic”. 

În discursul său președintele Turciei s-a lansat în valuri de acuze și împotriva Occidentului.

Discursul a fost unul de o duritate ieșită din comun.

Erdogan nu a precizat însă nimic despre atrocitățile comise de Hamas pe 7 octombrie când 1.400 de israelieni au fost masacrați de comandouri teroriste ale Hamas care s-au infiltrat din Gaza în kibuțurile israeliene.

Au fost răpiți și peste 200 de persoane, peste 30 fiind copii, mulți sugari. Aceștia se află în tunelurile din Fâșia Gaza.

La manifestația de la Istanbul au participat, potrivit presei turce controlată de guvern, 2 milioane de cetățeni.

Mitingul anti-Israel a fost organizat de partidul prezidențial al lui Recep Tayyip Erdogan.

 

Erdogan - poziții și declarații controversate

 

În zilele precedente, Erdogan şi-a înăsprit tonul cu privire la bombardamentele efectuate de Israel în Gaza ca represalii pentru atacul sângeros al Hamas din 7 octombrie ce a făcut 1.400 de morţi, potrivit israelienilor.

El a anunţat miercuri că renunţă la toate planurile sale de a se deplasa în Israel şi a stigmatizat incapacitatea occidentalilor de a opri războiul din Gaza.

"Hamas nu este o grupare teroristă, este o grupare de eliberatori care îşi protejează pământul", a mai spus el, atrăgând mânia Israelului.

După ce a chemat la reţinere în zilele care au urmat masacrului israelienilor comis de Hamas, preşedintele turc şi-a schimbat tonul şi a denunţat un "genocid" după lovitura de săptămâna trecută asupra unui spital din Gaza pe care a atribuit-o imediat Israelului, deși ulterior Israelul a prezentat dovezi că spitalul a fost lovit de o rachetă care a defectat a Jihadului Islamic Palestinian.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel