Israelul sărbătorește retragerea de către Rusia a sistemelor antiaeriene S-300 din Siria

Nicolae Iordan |
Data actualizării: | Data publicării:

În timp ce operațiunea israeliană continuă în Siria sub obiectivul lovirii țintelor iraniene, imaginile din satelit israeliene au dezvăluit că bateria rusă de apărare antiaeriană S-300 cu rază lungă de acțiune, ceea care a descurajat avioanele israeliene să efectueze atacuri majore în adâncimea teritoriului sirian, a fost trimisă din Siria în Rusia.

Nir Dvory, corespondentul militar al Canalului 12, a susținut că "mișcarea bruscă a Moscovei a venit din cauza necesității și a nevoii de a întări forțele militare ruse în bătălia din Ucraina. Bateria de apărare antiaeriană dislocată cu mulți ani în urmă lângă orașul Masyaf din vestul Siriei a fost transferată în facilitatea Marinei ruse din portul Tartus, iar ulterior a fost repatriată în Rusia cu ajutorul navei "Sparta 2".

Conform estimărilor israeliene, bateria a fost retrasă în scopul consolidării grupului de baterii de apărare antiaeriană din Ucraina, care a fost grav avariat în timpul luptelor dintre cele două țări. 

Nir Dvory a declarat: "Mișcarea armatei ruse indică o penurie în echipamentul său de luptă, o penurie care necesită transferul bateriilor din alte zone strategice în Rusia. Până astăzi, Rusia a plasat bateria în Siria pentru a-și păstra capacitatea de descurajare". 

Mișcarea poate fi considerată o schimbare calitativă a prezenței militare ruse în interiorul Siriei, care ar putea încuraja aviația israeliană să efectueze mai multe lovituri aeriene, ca o continuare a strategiei "bătăliei dintre războaie".

Această evoluție contrazice așteptările pesimiste care predominau în cercurile militare israeliene legate de izbucnirea războiului ruso-ucrainean. Israelul se temea la acea vreme că strategia sa militară în Siria va fi afectată, din cauza poziției sale părtinitoare față de Occident.

Citește și: Rusia trece sisteme S-300 prin Bosfor deși Turcia a închis strâmtoarea în primele zile după invadarea Ucrainei

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel