Israelul reia lupta după încheierea armistițiului, acuzând Hamas de încălcarea acordului

Armata israeliană, pregătită să înainteze în Fâșia Gaza / Foto: IDF
Armata israeliană, pregătită să înainteze în Fâșia Gaza / Foto: IDF

Pauza de șapte zile, care a început pe 24 noiembrie și a fost prelungită de două ori, a permis schimbul a zeci de ostatici ținuți în Gaza cu sute de prizonieri palestinieni și a facilitat intrarea ajutorului umanitar în fâșia de coastă devastată a Gaza, relatează dpa.

Cu o oră înainte încetarea armistițiului, Israelul a spus că a interceptat o rachetă trasă din Gaza. Alte sirene de avertizare pentru rachete au sunat din nou în zonele israeliene de lângă Gaza cu doar câteva minute înainte de termenul limită, a declarat armata israeliană.

Presa palestiniană a raportat atacuri aeriene și de artilerie israeliene asupra enclavei după expirarea încetării focului. Hamas nu a avut niciun comentariu imediat privind responsabilitatea pentru lansări.

Qatarul,  Egiptul și SUA fac eforturi intense pentru a prelungi armistițiul după ce au schimbat joi ultimul grup de opt ostatici și 30 de prizonieri palestinieni. Israelul a stabilit anterior eliberarea a 10 ostatici pe zi ca minim pe care l-ar accepta pentru a opri atacul la sol și bombardamentele.

Până la începutul încetării focului cu exact o săptămână în urmă, Israelul își direcționa acțiunea militară împotriva organizației islamiste Hamas din nordul Gazei. Sute de mii de oameni au primit indicații să fugă în sudul Gazei. Cu toate acestea, un număr ridicat de civili au fost, de asemenea, uciși în bombardamentele masive.

De la începutul încetării focului, care de atunci a fost prelungit până vineri dimineață, peste 1.000 de camioane de ajutor au ajuns în zona de coastă. Semiluna Roșie Palestiniană a anunțat că până ieri, 1.132 de camioane de ajutor au intrat în Fâșia Gaza prin Rafah, singurul punct de trecere a frontierei deschis pentru ajutor.

Semiluna Roșie Palestiniană a anunțat mai devreme că 310 camioane cu ajutor umanitar au ajuns cu succes în partea de nord a Fâșiei Gaza ocupate, pe care Israelul a bombardat-o puternic.

Organizația de caritate a anunțat pe rețeaua X  că provizii vitale, cum ar fi alimente, alimente pentru copii și pături, au fost livrate mii de oameni aflați în nevoie. Chiar în ziua precedentă, 56 de camioane cu ajutor umanitar au sosit în orașul Gaza și în zonele de nord ale Fâșiei Gaza.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel