Ministrul israelian al apărării: IDF sunt în „interiorul orașului Gaza ”. Liderul HAMAS din Gaza a fost izolat în buncărul său

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Armata israeliană, pregătită să înainteze în Fâșia Gaza / Foto: IDF
Armata israeliană, pregătită să înainteze în Fâșia Gaza / Foto: IDF

Armata israeliană (IDF) își continuă operațiunile terestre în Fâșia Gaza. Din cauza victimelor civile, Israelul se confruntă cu apeluri din partea Statelor Unite, a țărilor arabe și a unor țări europene de a face mai mult pentru a proteja necombatanții în atacurile sale militare. Israelul solicită în continuare civililor să evacueze în sudul teritoriului, dar Hamas îi folosește adesea ca scuturi umane.

UPDATE, ora 20.05: Soldații israelieni operează în interiorul orașului Gaza, bastionul grupării palestiniene Hamas, a declarat marți ministrul israelian al Apărării Yoav Gallant, citat de Reuters.

„Se manevrează pe jos, vehicule blindate și tancuri, alături de ingineri militari din toate direcţiile şi au o singură țintă - teroriștii Hamas din Gaza, infrastructura lor, comandanții acestora, buncărele, camerele de comunicații. Ei strâng lațul în jurul orașului Gaza ”, a mai spus Gallant.

Într-o conferință de presă televizată, Gallant a spus că nici Israelul, nici Hamas nu vor guverna enclava palestiniană odată ce războiul în curs se va termina.

Ministrul israelian al Apărării spune că liderul HAMAS din Gaza - Yehya Al-SINWAR  - a fost izolat în buncărul său.

Gallant a mai declarat că sub oraș existau kilometri de tuneluri care treceau pe sub școli și spitale și care găzduiau depozite de arme, camere de comunicații și ascunzători pentru militanți.

***

Israelul le-a oferit, marți, civililor încă prinși în orașul Gaza, încercuit complet, o fereastră de patru ore pentru a pleca. Rezidenții care au scăpat au spus că au trecut pe lângă tancurile Armatei israeliene care erau pregătite pentru a putea începe asaltul.

Israelul spune că forțele sale au înconjurat orașul Gaza, caregăzduiește o treime din cei 2,3 milioane de locuitori ai enclavei, și că sunt gata să îl ia cu asalt în curând pentru a distruge Hamas.

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că țara sa își va asuma, „pe termen nelimitat”, responsabilitatea generală pentru securitatea în Fâșia Gaza, după război.

De asemenea, el a reiterat în interviu că Israelul nu va fi de acord să declare încetarea focului până când Hamas nu va elibera ostaticii ținuți în Gaza.

SUA și alte țări îndeamnă, de asemenea, Israelului să ia o pauză umanitară în lupte, care ar trebui să permită o mai bună protecție a civililor și distribuirea mai multor ajutor umanitar.

Luni, armata israeliană a confirmat că l-a ucis pe Wael Asfeh, unul dintre comandanții Hamas implicați în atacul terorist din 7 octombrie.

 

Israelul raportează capturarea unui bastion al Hamas

 

După ce a încercuit orașul dens populat Gaza, Israelul a spus că a capturat un alt bastion al Hamas, situat în nordul enclavei palestiniene și că se pregătește să atace luptătorii care se ascund în tunelurile subterane. 

Potrivit armatei israeliene, în baza capturată a Hamas au fost găsite rachete antitanc, lansatoare, arme și materiale de informații.

Soldații au spus că au localizat și luptători Hamas care s-au baricadat într-o clădire din apropierea spitalului Al-Quds din orașul Gaza și plănuiau să atace forțele terestre israeliene. Armata israeliană a efectuat ulterior un raid acolo, despre care a spus că a dus la „explozii secundare semnificative”, despre care a spus că indică prezența unui depozit de arme. Israelul a susținut de mult timp că Hamas folosește clădirile spitalelor pentru a desfășura operațiuni militare.

În același timp, cel puțin 23 de palestinieni au fost uciși în două atacuri aeriene separate israeliene în orașele Khan Younis și Rafah din sudul Gazei, au declarat autoritățile din Gaza, condusă de Hamas. În Khan Younis, un bărbat salvat din dărâmăturile unei case în care medicii palestinieni spun că 11 persoane au fost ucise a spus că Israelul va primi „o lecție foarte grea”.

Khan Yunis este situat în sudul Fâșiei Gaza, de unde Israelul a sfătuit anterior civilii din enclava palestiniană să plece.

 

UA intenționează să furnizeze Israelului 320 de milioane de dolari în bombe aeriene ghidate

Potrivit The Wall Street Journal (WSJ), Statele Unite intenționează să furnizeze Israelului bombe aeriene ghidate ale sistemului Spice pentru 320 de milioane de dolari. Ziarul face referire la document, care este o comunicare oficială de la Casa Albă către Congres că livrarea este pe cale. Președintele american Joe Biden l-a asigurat luni pe premierul israelian Benjamin Netanyahu de sprijinul continuu al Statelor Unite. Bombele aeriene modificate Spice sunt inițial un produs al companiei israeliene de arme Rafael. Potrivit WSJ, subsidiara Rafael din USA, care produce arme în Statele Unite, le va livra Israelului.

Reuniune G7 la care participă Blinken. Subiectul principal: Gaza

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a zburat în Japonia pentru o întâlnire de două zile a miniștrilor de externe G7 pentru a căuta un punct de vedere comun asupra situației din Fâșia Gaza, în timp ce cererile de încetare a focului în războiul dintre Israel și Hamas se intensifică în urma atacului șocant al grupării teroriste asupra Israelului, la 7 septembrie. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel