Israelul, pregătit să lovească oricând Iranul. Nu există nicio acțiune tabu pentru a împiedica Iranul să dețină arme nucleare

Darius Muresan |
Data publicării:
F-35 Lightning II israelian. Foto: Lockheed Martin
F-35 Lightning II israelian. Foto: Lockheed Martin

Ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a declarat, vineri, că sunt luate în considerare "toate mijloacele posibile", pentru a împiedica Iranul să obţină o armă nucleară.

Citit de Rador, ministrul israelian al Apărării a subliniat că sunt necesare măsuri din partea comunităţii internaţionale pentru a opri proliferarea armelor avansate de către Teheran.

"Iran are discuţii în acest moment, în vederea vânzării unor arme avansate - inclusiv UAV-uri şi PGM-uri - către nu mai puţin de 50 de state, a spus ministrul israelian, referindu-se la drone ofensive şi muniţii ghidate de precizie.

"Când vorbim despre a împiedica Iranul să obţină o armă nucleară, trebuie să menţinem toate mijloacele posibile - repet, toate mijloacele posibile - pe masă", a adăugat Yoav Gallant, în marja Conferinţei de Securitate de la Munchen, la care participă şi oficiali din Bahrain şi Emiratele Arabe Unite. 

CITEȘTE ȘI: Iranul poate construi în șase luni arme nucleare low-tech. Lovirea facilităților nucleare de către Israel ar fi iminentă

 

 

Israel a arătat de mai multe ori „pisica” iranului cu F-35

 

O posibilă deținere de armă nucleară de către Iran reprezintă un pericol existențial pentru Israel, în contextul în care regimul fundamentalist de la Teheran are stipulat în constituție distrugerea Israelului.

În acest sens de-a lungul timpului au existat numeroase lovituri chirurgicale aplicate la diferite facilități nucleare iraniene, ori asasinări chiar în Iran a unor savați iranieni. Israelul a nu a comentat niciodată oficial implicarea în sabotarea programului nuclear iranian.

În orice caz, Israelul se pregătește și pentru cel mai negru scenariu. 

Israelul deține o flotă extrem de puternică de F-35 personalizată. Tel Avivul a lăsat să se înțeleagă de mai multe ori că nu se va feri în a utiliza aceste avioane pentru a lovi facilități nucleare de pe teritoriul iranian pentru a împiedica Iranul să dezvolte arme nucleare.

Forțele de Apărare ale Israelului și-au îmbunătățit avioanele de luptă F-35I Adir, astfel încât să poată zbura în Iran fără realimentare în aer. Pe de altă parte, aeronavele disponibile în prezent în cadrul Forțelor Aeriene ale Iranului nu pot să reziste în fața avioanelor F-35 modernizate, astfel că specialiștii vorbesc despre încercarea Teheranului de a contracara F-35I Adir cu avioane rusești Su-35 Flanker-E.

 Su-35 Flanker-E e considerat un avion de generația 4 ++. 

CITEȘTE ȘI: Israelul e pregătit. Din fața unui F-35, fostul premier Lapid anunța Iranul că are undă verde din SUA să acționeze în caz de nevoie

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel