Israelul neagă încetarea focului în sudul Gazei în schimbul evacuării străinilor

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Armata israeliană
Armata israeliană

Nu s-a convenit încă nicio încetare a focului în sudul Gazei, a declarat prim-ministrul Benjamin Netanyahu, după ce o serie de informații vorbeau despre o încetare a focului în schimbul evacuării cetățenilor străini și ajutor.

Două surse egiptene de securitate au declarat luni  că Egiptul, Israelul și SUA au convenit asupra unei încetări a focului în sudul Gazei, începând cu ora 06:00 GMT, care coincide cu redeschiderea punctului de trecere a frontierei Rafah, pentru a permite evacuarea străinilor, scrie Reuters. Ei au mai spus că cele trei țări au convenit că Rafah va fi deschis luni până la 14:00 GMT.

Cu toate acestea, premierul israelian Benjamin Netanyahu pare să nege un acord.

„În prezent nu există niciun armistițiu și ajutor umanitar în Gaza în schimbul evacuării străinilor”, se arată într-un comunicat al biroului său.

Șocat de un atac al grupării islamiste Hamas asupra orașelor și satelor, Israelul efectuează cel mai intens bombardament pe care l-a văzut Gaza, a impus o blocadă strictă și pregătește o invazie terestră.

Rafah, care se află la granița dintre Peninsula Sinai a Egiptului și Gaza guvernată de Hamas, este singura trecere în teritoriul necontrolat de Israel.

Sursele egiptene au spus că încetarea focului va dura câteva ore, dar nu au fost clare cu privire la durata exactă. Ei au mai spus că cele trei țări au convenit că Rafah va fi deschis luni până la 14:00 GMT, ca o redeschidere inițială de o zi.

O sursă de securitate și o sursă a ONG-ului din Al-Arish a spus că camioane de ajutor încă mai așteaptă acolo după redeschidere la ora 06:00 GMT. Imaginile Reuters au arătat camioanele care așteaptă permisiunea pentru a face călătoria la Rafah.

Egiptul a spus că trecerea a rămas deschisă din partea egipteană în ultimele zile, dar a fost făcută inoperabilă din cauza bombardamentelor israeliene din partea palestiniană.

Acordul ar permite evacuări limitate ale deținătorilor de pașapoarte străine din Gaza.

Asistența venită din mai multe țări și organizații a fost blocată în al-Arish, în așteptarea unui acord privind acordarea de ajutor și evacuarea cetățenilor străini, despre care secretarul de stat american Blinken a spus că a fost obținut după o vizită la Cairo.

Luni, el a scris pe Twitter (X) că SUA „lucrează activ pentru a se asigura că oamenii din Gaza pot scăpa de pericol și asistența de care au nevoie – mâncare, apă, medicamente – poate intra”.

Salama Marouf, șeful biroului de presă al guvernului Hamas, a declarat că nu a primit nicio confirmare din partea egiptenei cu privire la intențiile de a deschide punctul de trecere.

Ambasada SUA în Israel a declarat că situația de la Rafah va fi „fludă și imprevizibilă și nu este clar dacă sau pentru cât timp călătorilor li se va permite să tranziteze traversarea”.

Israelul evacuează 28 de localităţi de la frontiera cu Libanul

Israelul a ordonat evacuarea localităţilor aflate la o distanţă de până la 2 kilometri de zona de frontieră în urma atacurilor repetate din partea miliţiei şiite Hezbollah (pro-Iran) dinspre sudul Libanului, informează luni dpa.

Biroul ministrului apărării israelian Yoav Galant a indicat luni că 28 de oraşele din nordul Israelului sunt vizate de acest ordin. Rezidenţii de aici urmează să fie transportaţi în zone sigure, pe cheltuiala statului, punându-li-se la dispoziţie locuinţe temporare.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel